Satelitski internet Elona Muska stigao u Hrvatsku – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Satelitski internet Elona Muska stigao u Hrvatsku

Starlink, divizija SpaceXa u delimičnom vlasništvu najbogatijeg zemljana Elona Muska, službeno je počela da nudi pristup internetu putem satelita u Hrvatskoj, javlja Jutarnji.

Do kraja godine pristup internetu biće dostupan Hrvatima koji žive na ostrvima ili na jadranskoj obali, u Gorskom kotaru i u Sloveniji. Zagreb i ostatak Hrvatske dobiće pristup Starlinku početkom 2022. godine.

Cene će biti veće za Hrvate nego za Amerikance. Mesečna pretplata iznosiće 799 kuna (106 evra), dok će se za hardver (antena, WI-FI…) izdvojiti 535 evra i 86 evra za dostavu. Starlink će u početku svojim korisnicima u Hrvatskoj nuditi brzine veze između 50 i 150 Mbps, no iz kompanije obećavaju da će se brzine povećati.

Kako prenosi Jutarnji, takvim cenama Starlink neće privući puno ljudi, jer su usluge kompanije skupe u odnosu na konkurenciju.

Međutim, Starlink ima veliku prednost u odnosu na druge pružaoce pristupa internetu. Budući da je njegova tehnologija temeljena na satelitima, može ponuditi pristup Internetu ljudima i kompanijama koje se nalaze na mestima gde, bilo zbog male populacije ili geografskih karakteristika, drugi pružaoci pristupa internetu nisu prisutni. Kako prenosi Jutarnji, Starlink u Hrvatskoj ciljaće uglavnom na ljude na ostrvima i brodove.

Kako je vidljivo na stranicama Starlinka, satelitski internet u Sloveniji biće dostupan jednom u 2022. Kompanija već prima prijave od Slovenaca koji bi želeli da imaju pristup Starlinku, navodi siol.net.

Tags
Back to top button