Premijerka: Izvoz IT sektora Srbije skoro dve milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Premijerka: Izvoz IT sektora Srbije skoro dve milijarde evra

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da će ove godine izvoz u sektoru informacionih tehnologija srpske privrede biti skoro dve milijarde evra, a suficit će preći milijardu evra.

Ona i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, prisustvovali su u Naučno-tehnološkom parku Beograd potpisivanju Sporazuma između Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije (IVI), Grada Beograda i Parking servisa.

Premijerka je, čestitajući potpisnicima, ocenila da su pokazali izvanrednu inicijativu i preduzimljivost da osmisle projekat koji će podići kvalitet života svih građana Beograda, objavljeno je na sajtu vlade Srbije.

„Tako se još jednom etabliramo kao lideri u novim tehnologijama i u modernizaciji javne uprave na republičkom i lokalnom nivou“, navela je Brnabić i dodala da je razvoj veštačke inteligencije na vreme prepoznat kao šansa.

Ružić je istakao da se procenjuje da će globalno tržište veštačke inteligencije do 2025. godine vredeti 500 milijardi evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je sa direktorima Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravkom Ćulibrkom i Parking servisa Andrijom Čupkovićem potpisao Sporazum, podsetio je da je servis „Oko sokolovo“ primer primene veštačke inteligencije koji danas funkcioniše i napreduje.

„Saradnja sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije će sigurno doprineti da se taj koncept dalje unapređuje“, rekao je Radojičić i naglasio da je sve to značajno i za koncept „pametnog grada“ u Beogradu.

Ćulibrk je rekao da je cilj Instituta da napravi „ekonomiju znanja“ primenom veštačke inteligencije, dodavši da se procenjuje da će do 2025. godine samo na softver vezan za veštačku inteligenciju biti potrošeno 126 milijardi dolara.

„Ona se već smatra tehnologijom široke primene, što znači da, ako zakasnimo u njenom usvajanju, možemo ekonomski zaostati, a sa druge strane, ako to uradimo brže i bolje od drugih, imamo šansu da uradimo nešto dobro za sve nas“, ocenio je Ćulibrk.

Tags
Back to top button