Intesa Sanpaolo razmatra švajcarsko tržište za potencijalne akvizicije – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Intesa Sanpaolo razmatra švajcarsko tržište za potencijalne akvizicije

Intesa Sanpaolo mogla bi da razmotri dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švajcarskoj, izjavio je izvršni direktor ove italijanske banke Karlo Mesina (Carlo Messina), dodavši da ipak neće biti značajnog širenja u inostranstvu u narednim godinama.

Intesa bi u februaru naredne godine trebalo da predstavi novi poslovni plan, koji je u izradi još od 2020. godine, kada je ova banka kupila italijansku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi SEEbiz.

Mesina je za Bloomberg TV izjavio kako bi za Intesu bilo najlakše da dobit poveća još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njen tržišni udeo takav da joj ne dopušta dalje širenje.

Ipak, prilike za akvizicije u inostranstvu retko se ukazuju jer je poslovanje s građanima, zbog digitalizacije bankarskih, usluga, postalo nepotrebno, osim u slučaju kada se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je direktor Intese.

Prema Mesininim rečima, Intezi bi, u teoriji, bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cene tih meta su toliko visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrednosti za deoničare.

On prostor za akvizicije vidi u Švajcarskoj, gde je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL & Cie, nakon preuzimanja Banque Morval 2017. godine.

Kako navodi direktor Intese, Švajcarska je zemlja u kojoj ova banka planira da raste kroz selektivne akvizicije malih meta. “To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle – malo i selektivno”, dodaje on.

Poslovni model usmeren na upravljanje bogatstvom i osiguranje omogućio je Intesi da se sa negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata.

Takođe, dodaje Mesina, Intesa je u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa, te bi njen neto kamatni prihod mogao porasti za 1,2 milijarde evra ako Euribor poraste sa minus 0,5 odsto na nulu.

Biznis.rs

Tags
Back to top button