Neto dobit Intesa Sanpaolo u trećem kvartalu iznosila 983 miliona evra – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Neto dobit Intesa Sanpaolo u trećem kvartalu iznosila 983 miliona evra

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvestila je o većim prihodima i dobiti u trećem tromesečju zahvaljujući povećanju prihoda od naknada i provizija i prepolovljenim rezervacijama za gubitke po zajmovima.
Neto dobit Intesa Sanpaolo u trećem tromesečju tako je iznosila 983 miliona evra, što je povećanje od 80 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, kada je iznosila 546 miliona nakon što je isključen provizoran negativan goodwill generisan akvizicijom UBI Banke.

Operativni prihodi iznosili su 5,092 milijarde evra i bili su za sedam posto veći nego u trećem tromesečju lani, pokazao je poslovni izveštaj objavljen u sredu.

Neto prihodi od naknada i provizija pritom su uvećani 8,3 posto, na 2,325 milijardi evra, što se pripisuje robusnom komercijalnom bankarstvu i aktivnostima upravljanja imovinom u mesecima nakon ukidanja pandemijskih ograničenja.

Neto kamatni prihodi istodobno su smanjeni 6,1 posto, na 1,99 milijardi evra, odražavajući okruženje negativnih kamatnih stopa, žestoku konkurenciju i usporavanje rasta kredita u Italiji.

Izveštaj takođe pokazuje da su rezervacije za gubitke po zajmovima smanjene za 44 posto, na 543 miliona. U trećem prošlogodišnjem kvartalu iznosile su 972 miliona evra, a gotovo polovina iznosa rezervisana za očekivane negativne posledice pandemije covida-19.

U prvih devet ovogodišnjih meseci neto dobit dosegnula je četiri milijarde evra i bila za 28,7 posto veća u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosila 3,11 milijardi evra, nakon što se isključio provizoran negativan goodwill generisan u trećem lanjskom kvartalu akvizicijom UBI Banke

Intesa sada očekuje da će 2021. zaključiti s neto dobiti većom od četiri milijarde evra.

Tags
Back to top button