Sberbank se povlači iz regiona CIE – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Sberbank se povlači iz regiona CIE

Sberbanka Evropa postigla je dogovor sa grupom investitora o prodaji ćerki-banaka u Istočnoj i Centralnoj Evropi, saopštila je pres-služba banke.

Ukupna vrednost ugovora je oko 500 miliona evra, a prodaju se ćerke-banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Kako se navodi, ugovor je potpisan sa kompanijama AIK Banka a.d. Beograd , Gorenjska banka d.d. Kranj i Akri Jurop Sajprus limitid.

Ukupna aktiva tih banaka iznosi 7,329 milijardi evra. Radi se o 162 podružnice i 600.000 klijenata.

Očekuje se da ugovor bude odobren 2022. godine.

Kako objašnjavaju u banci, doneta je odluka da se smanji prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se usredsredili na nova tržišta i nove biznis modele, prenosi Sputnjik.

Po postojećem modelu u sklopu Sberbanka Evropa nastavlja da radi samo Sberbanka Češka.

“Nakon uspešno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji te izlaska na tržište EU, pravimo daljnje korake u tom smeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom delu Evrope. Na taj način kao grupacija dobijamo dodatnu finansijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i kompanijama koje posluju na više tržišta u regionu”, kazala je povodom toga predsednica Izvršnog odbora AIK Banke a.d. Beograd Jelena Galić, navodi se u saopštenju banke koje prenosi Jutarnji list.

Tags
Back to top button