Bank of America predviđa skok cena nafte na 120 dolara do juna – Bankar.rs
BANKEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Bank of America predviđa skok cena nafte na 120 dolara do juna

Međunarodna cenovno referentna nafta Brent dostići će 120 dolara po barelu do kraja juna 2022. godine, predviđa Bank of America (BoA) u svom istraživanju objavljenom ove nedelje.

Katalizator za povećanu prognozu cena ove banke je trenutna globalna energetska kriza zbog koje su cene sirove nafte, uglja, prirodnog gasa i tečnog prirodnog gasa (TNG) naglo porasle usled poremećene ravnoteže između ponude i tražnje, piše Bloomberg.

Pre samo mesec dana, BoA je predviđala da bi nafta mogla da dostigne 100 dolara po barelu u narednih šest meseci, i to u slučaju da zima bude hladnija nego inače. Tada se procenjivalo da će niske temperature biti glavni pokretač cena na svetskim energetskim tržištima, prenosi Russia Today.

BoA sada navodi da će oporavak globalne potražnje za naftom nastaviti da nadmašuje ponudu u narednih godinu i po dana, što će rezultirati padom zaliha i pripremiti teren za uspon cena „crnog zlata“.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa OPEC+, sutra će ponovo procenjivati da li da dodatno povećaju proizvodnju, ali se uveliko očekuje da neće odustati od svog ranije utvrđenog plana o povećanju isporuka za samo 400.000 barela dnevno, što ne ublažava problem manjka ponude na tržištu.

Trgovci i druge banke predviđaju da će se nafta kretati ka ceni od 100 dolara za barel, pri čemu investiciona banka Goldman Sachs procenjuje da će se potražnja približiti nivou od 100 miliona barela dnevno, što je nivo koji je bio na snazi pre izbijanja pandemije virusa Covid-19.

Tražnja će, smatraju u Goldman Sachs-u, samo jačati sa približavanjem zimske grejne sezone i zbog rasta potražnje za motornim gorivima, posebno za avionskim gorivom, usled ublažavanja korona mera ograničenja putovanja.

Biznis.rs

Tags
Back to top button