Predvidela uspeh Tesle, a sada tvrdi: “Bitkoin ide na pola miliona dolara” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Predvidela uspeh Tesle, a sada tvrdi: “Bitkoin ide na pola miliona dolara”

Keti Vud, osnivačica i direktorka američke investicione kompanije Ark invest sa portfeljom ulaganja od 50 milijardi dolara, iznela je za CNBC novu procenu.

Naime, Vud procenjuje da bi cena bitkoina u narednih pet godina mogla dosegnuti iznos od pola miliona dolara.

“Ako kompanije nastave da diverzifikuju svoj novac u nešto poput bitkoina, a institucionalni investitori počnu da izdvajaju pet odsto svojih sredstava u bitkoin verujemo da će cena biti deset puta veća od današnje, odnosno umesto 45.000 dolara, preko 500.000 dolara”, rekla je Vud, čijim se procenama pridaje važnost u američkim medijima, između ostalog, zbog njenih analiza kretanja cene akcija Tesle, prenosi Jutarnji list.

Kako u osvrtu na spomenutu prognozu podseća portal Jahu njuz, osnivačica Ark investa iznela je početkom 2018. procenu da bi akcija Tesle kroz narednih pet godina mogla porasti sa tadašnjih 300 dolara na 4.000 dolara po akciji uz kumulativni rast od 1.200 odsto. Razvoj događaja, dodaje portal, pokazao je da se već u januaru ove godine akcijom Tesle trgovalo po prosečnoj ceni od 800 dolara za akciju uz raspon od 4.000 dolara za akciju u određenim intervalima trgovanja.

Bitkoinom se trenutno trguje na američkim i kanadskim uređenim tržištima vrednosnih papira kroz ETF fondove uz, navodi Jahu njuz, cenu od 64.000 dolara za bitkoin.

“Ulagači mogu ulagati u ETF-ove, ali takođe mogu kupiti bitkoin direktno. Neke aplikacije za ulaganje nude kupovinu kriptovaluta i ETF-ova bez provizije”, napominje Jahu njuz.

Portal skreće pažnju i na razvoj trgovanja bitkoionom kroz poslovne odluke kompanija o kupovini bitkoina, navodeći, između ostalog, primer softverske kompanije Majkro stratedži (MicroStrategy) koja je imovinu kroz kupovinu bitkoina povećala za sedam milijardi dolara. Nakon objave kompanija o kupovini bitkoina, tvrdi Jahu njuz, rastu ili se oporavljaju cene akcija takvih kompanija na berzama.

Ulagači, napominje spomenuti izvor, podstiču rast cena bitkoina i kroz investiranje u kompanije koje su angažovane u rudarenju i drugim uslugama vezanim za tržište kriptovaluta.

“Na kraju dana, kriptovalute su nestabilne. Ne osećaju se svi ugodno u držanju imovine koja se čini divljim zamahom svake nedelje”, upozorava Jahu njuz, u prilog čijoj oceni o ‘divljem zamahu’ cena većine kriptovaluta idu podaci da je bitkoin, na primer, 2013. vredeo 200 dolara, pred kraj 2017. čak 19.000 dolara, da bi u oktobru 2018. pao na 6.440 dolara.

Tags
Back to top button