Koliko štede Hrvati: Susedi u banci prosečno drže preko 7.600 evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Koliko štede Hrvati: Susedi u banci prosečno drže preko 7.600 evra

Povećana neizvesnost oko budućih ekonomskih kretanja dovodi i do rasta štednje, istaknuto je u analizi HGK-a povodom Svetskog dana štednje.

Pritom podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da su depoziti domaćinstava krajem septembra na godišnjem nivou bili veći za 20 milijardi kuna ili 9,1 posto.

Prema najnovijim podacima HNB-a, depoziti domaćinstava su krajem septembra iznosili 240,3 milijarde kuna i bili su za 1,6 milijardi kuna ili 0,7 posto veći u odnosu na avgust, dok su na godišnjem nivou bili veći za 20 milijardi kuna ili 9,1 posto.

Povodom Svetskog dana štednje, koji se obeležava danas u spomen na prvi međunarodni kongres štediša održan 1924. u Milanu, iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) su poručili da u 2021. godini, u kojoj je i dalje prisutna pandemija koronavirusa, ali uz ostvaren oporavak gospodarske aktivnosti, depoziti domaćinstava kod kreditnih institucija beleže daljnji rast.

Pozivajući se na podatke HNB-a od avgusta, istakli su da je rast depozita na godišnjem nivou zabeležen u svim županijama, u rasponu od 4,2 posto u Dubrovačko-neretvanskoj do 14,3 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Za celu Hrvatsku depoziti “per capita” iznose 57.555 kuna (7.676 evra), što je iznad prošlogodišnjeg iznosa od 53.103 kune, pokazala je analiza HGK-a.

Kada se promatra raspodela depozita domaćinstava u bankama, koncentracija depozita očekivano je najveća u Gradu Zagrebu, čiji su građani krajem avgusta na štednji imali 67,2 milijarde kuna, što je udeo od 29 posto.

Tags
Back to top button