Evo zašto Gejts ulaže u proizvodnju mleka – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Evo zašto Gejts ulaže u proizvodnju mleka

Milijarder Bil Gejts odlučio je da investira u proizvodnju mleka kojom neće biti izazvana velika emisija štetnih gasova.

Na kartonskoj ambalaži portlandskog proizvođača mleka Neutral istaknuta je poruka: “Ovo mleko bori se protiv klimatskih promena”.

Na veb stranici ove kompanije navedeno je koliko ugljen-dioksida emituje tokom proizvodnje. Njen cilj je da emituje što manje štetnih gasova.

“S obzirom na to da potrošači kupuju ovo mleko, direktno ulažemo u to da farme imaju tehnologiju kojom će smanjiti emisiju”, izjavio je direktor Neutrala Markus Lovel Smit, koji tvrdi da je ova kompanija prva karbonski neutralna u američkoj prehrambenoj industriji.

Iz Neutrala su saopštili da su sredstva za zaštitu okoliša osigurali iz fonda čiji je osnivač Gejts. Ovaj proizvođač radi s istraživačima kako bi u celokupnoj proizvodnji i nakon toga smanjio emisiju štetnih gasova – od đubriva koje se koristi za uzgoj stočne hrane do zbrinjavanja ambalaže nakon konzumacije mleka, prenosi 072Info.

U Neutralu planiraju da prodaju i druge vrste namirnica tokom čije će proizvodnje biti emitovane male količine štetnih gasova. Smit je kazao da su počeli na ovaj način da proizvode mleko, jer se tokom njegove proizvodnje emituju velike količine ugljen-dioksida, piše onlajn izdanje poslovnog lista Fast Company.

Najveći deo poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama je upravo u Gejtsovom vlasništvu. Poseduje 269.000 hektara zemljišta u 18 saveznih država. Na njegovom zemljištu uzgaja se krompir, šargarepa i luk. Između ostalih, svetski lanac brze hrane McDonald’s koristi taj krompir za pravljenje pomfrita.

Tags
Back to top button