Kamate i monetarna politika ECB bez promene – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Kamate i monetarna politika ECB bez promene

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži kamatne stope i pandemijski program podsticaja na nepromenjenom nivou uprkos aktuelnim inflatornim pritiscima, izveštava agencija AP. Odluka o tome da li i kako okončati program kupovine obveznica vredan 1,85 biliona evra (2,14 biliona dolara)., koja utiče na 19 zemalja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu evro, biće na dnevnom redu ECB-a na sednici u decembru.
Ovaj paktet podsticaja smanjio je troškove dugoročnog zaduživanja preduzeća, kako bi lakše prebrodila period lokdauna, a omogućio je i jeftinije zaduživanje vlada čiji su izdaci snažno porasli zbog finansiranja mera podrške nacionalnim privredama i građanima tokom pandemije.

evropska centralna banka ecb
Izvor: EPA/Arne Dedert

.Predviđeno je da program podsticaja traje najmanje do marta 2022., ili dok ECB ne proceni da je korona kriza završena, ali je nedavni uzlet inflacije pokrenuo polemiku o tome da li iz kupovine obveznica treba izaći ranije, a ne kasnije.

ECB je u septembru najavila da će smanjiti kupovine dužničkih hartija zbog rasta inflacije koja je u evrozoni dostigla u septembru 3,4 posto, što je najviši nivo u poslednjih 13 godina i znatno veći od ciljane stope ECB-a od 2,0 procenta.

Zvaničnici banke, međutim, tvrde da je skok potrošačkih cena privremen.

Predsednica ECB Kristin Lagard se ranije izjasnila protiv „preteranog reagovanja“ na rast inflacije preuranjenim povlačenjem podsticaja, jer se ekonomija i dalje suočava sa problemima zbog uskih grla u snabdevanju delovima i sirovinama.

Kamatne stope ECB-a ostaju do daljeg na istom nivou. Kamata na depozite je minus 0,5 posto, kamata na glavne operacije refinansiranja je nula odsto, a na prekonoćne pozajmice 0,25 procenata.

ECB sada predviđa inflaciju od 2,2 posto u 2021. godini, od 1,7 procenata u 2022. i od 1,5 odsto u 2023, što je ispod ciljane stope od 2,0 posto. Banka će ove prognoze ažurirati početkom decembra.

Tags
Back to top button