Veštačka inteligencija bi mogla da troši struje kao jedna država srednje veličine? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Veštačka inteligencija bi mogla da troši struje kao jedna država srednje veličine?

Rastuća upotreba veštačke inteligencije mogla bi da dovede do povećanja potrošnje električne energije koja bi u budućnosti mogla da se poredi sa energetskim potrebama nekih zemalja

U trenutku kada se veštačka inteligencija (AI) sve više koristi u svim segmentima društva, od programiranja do vožnje, stručnjaci upozoravaju na moguće povećanje potrošnje električne energije. Komentar koji je 10. oktobra objavljen u časopisu Joule od strane Aleksa de Vrijsa, doktoranda na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu, ističe da će široka upotreba AI alata verovatno dovesti do značajnog povećanja potrošnje struje.

Od 2022. godine, generativna AI, sposobna za proizvodnju teksta, slika ili drugih podataka, doživljava ubrzan rast. Među najpoznatijim je ChatGPT, alat kompanije OpenAI. Za obuku ovakvih AI alata neophodno je obrađivati velike količine podataka, što je proces koji troši mnogo energije.Prema podacima druge kompanije za razvoj AI sa sedištem u Njujorku, Hugging Face, njihov alat za generisanje teksta potrošio je oko 433 megavat-sata (MWh) struje tokom obuke,što je dovoljno za napajanje 40 prosečnih američkih domova tokom godine.

Međutim, energetski otisak AI ne završava se sa obukom. De Vrijs naglašava da kada se alat stavi u funkciju – generišući podatke na osnovu unetih podsticaja -svaka nova generacija teksta ili slike takođe troši značajne količine računarske snage, a time i energije. Na primer, ChatGPT može da potroši 564 MWh električne energije dnevno.

Dok kompanije širom sveta rade na unapređenju efikasnosti AI hardvera i softvera, de Vrijs ističe da povećanje efikasnosti često vodi do povećanja potražnje, fenomen poznat kao Dževonsov paradoks. Google je, na primer, već ugradio generativnu AI u svoj email servis i testira mogućnost pokretanja pretraživača pomoću AI. De Vrijs procenjuje da bi, ako bi svaka Google pretraga koristila AI, to zahtevalo oko 29,2 TWh energije godišnje, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji električne energije Irske.

Prema prognozama, proizvodnja AI servera će brzo rasti u bliskoj budućnosti. Do 2027. godine, globalna potrošnja električne energije povezana sa AI mogla bi da se poveća za 85 do 134 TWh godišnje, što je slično godišnjoj potrošnji zemalja kao što su Holandija, Argentina i Švedska.

Stručnjaci upozoravaju da potrošnja energije u vezi sa AI nije nešto što bi trebalo olako shvatiti i apeluju na oprez pri odlučivanju za šta će se koristiti veštačka inteligencija.

Tags
Back to top button