Kvartalna dobit Majkrosofta preko 20 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Kvartalna dobit Majkrosofta preko 20 milijardi dolara

Američki tehnološki div Majkrosoft je prvi put ikada ostvario kvartalnu dobit od preko 20 milijardi dolara.

Pri tome su prihodi kompanije porasli za 22 posto, nadmašivši očekivanja analitičara.

Neto profit Majkrosofta u kvartalu jul-septembar, odnosno u prvom tromesečju kompanijske fiskalne godine, iznosi 20,5 milijardi dolara, što je za 4,0 milijarde dolara iznad rekordne dobiti zabeležene u prethodnom periodu, izveštava Marketvoč.

Prilagođena zarada po akciji iznosi 2,27 dolara, dok su analitičari koje anketirala kompanija za prikupljanje i obradu finansijskih podataka, Refinitiv, predviđali da će iznositi 2,07 dolara po akciji.

Majkrosoft je u izveštaju napomenuo da je oko 3,3 milijarde dolara njegovog profita rezultat jednokratnog priliva po osnovu olakšica za porez na dohodak koji je stečen transferom nematerijalnih proizvoda, ali je dodao da bi zarada i bez te pogodnosti bila 2,27 dolara po akciji.

Ukupni prihodi kompanije su porasli za skoro 22 odsto, sa prošlogodišnjih 37,15 milijardi na 45,32 milijarde dolara u posmatranom tromesečju, Analitičari su prognozrali da će iznositi 43,97 milijardi dolara.

To je najveća stopa rasta prihoda od 2018. U prethodnom kvartalu, prihodi su zabeležili porast od 21 posto.

Akcije kompanije su ojačale za više od 1,0 posto na trgovanju posle radnog vremena Vol Strita. Prethodno su na zatvaranju dnevnog trgovanja zaključene u plusu od 0,6 posto, na 310,11 dolara, što je blizu rekorda od 310,76 dolara koji je zabeležen prošle nedelje.

Tags
Back to top button