Banke u evrozoni će pooštriti kriterijume za odobravanje kredita kompanijama – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEKreditiSVE VESTI

Banke u evrozoni će pooštriti kriterijume za odobravanje kredita kompanijama

Banke u evrozoni planiraju da pooštre kriterijume za odobravanje stambenih i kredita kompanijama na kraju godine dok bi kriterijumi za potrošačke kredite trebali biti ublaženi, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Kriterijumi za dodelu stambenih kredita pooštreni su već u trećem tromesečju dok su oni za kredite kompanijama ublaženi. Domaćinstva su pak mogla očekivati više-manje iste uslove za dodelu potrošačkih i ostalih kredita kao i u proleće.

Potražnja kompanija za kreditima i kreditnim linijama bila je u razdoblju od jula do oktobra nešto veća nego u prethodnom tromesečju, pokazala je anketa ECB-a, sprovedena među 146 banaka evrozone u razdoblju od 20. septembra do 5. oktobra.

Građane su pak ohrabrile niske kamatne stope i optimizam da će se stanje u ekonomiji popraviti nakon ublažavanja koronamera pa su ovoga leta pokazali veći apetit za stambenim i potrošačkim kreditima.

Zajmodavci u četvrtom tromesečju očekuju dalje povećanje neto potražnje kompanija i domaćinstava za kreditiranjem, pokazalo je tromesečno istraživanje ECB-a.

Tags
Back to top button