Budžetski deficit SAD za ovu godinu 2,77 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Budžetski deficit SAD za ovu godinu 2,77 milijardi dolara

Budžetski deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za ovu godinu iznosio je 2,77 milijardi dolara. Iako je ovo drugi najviši deficit SAD ikada zabeležen, on predstavlja poboljšanje u odnosu na dosadašnji maksimum od 3,13 milijarde dolara iz prošle godine.

Deficiti u obe godine rezultat su državne potrošnje uzrokovane suzbijanjem posedica globalne pandemije, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Biznis.ba.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) saopštila je u petak da je deficit za budžetsku godinu koja je završila 30. septembra bio 360 milijardi dolara manji u odnosu na prošlu godinu. Razlog tome je povećanje prihoda ekonomije u oporavku, koje treba da nadoknadi državnu potrošnju u toku pandemije.

Pre deficita koji se beleže u protekle dve godine globalne pandemije, najveći manjak u državnoj kasi SAD bio je 1,4 milijarde dolara 2009. godine, kada su velike količine novca potrošene kako bi se zemlja izvukla iz teške recesije uzrokovane finansijskom krizom 2008. godine.

Zajednički izveštaj trezora i Kancelarije za upravljanje i budžet za 2021. godinu pokazao je da je državna potrošnja porasla 4,1 odsto, na 6,82 milijarde dolara. To je nadoknađeno povećanjem državnih prihoda od 18,3 odsto. U pitanju je dobitak koji odražava poboljšanje ekonomije, jer su se milioni ljudi koji su izgubili posao na početku pandemije vratili na posao, a dobit preduzeća porasla nakon krize koja je zadesila mnoge u prošloj godini.

Tags
Back to top button