Od danas rate za kredite veće 30 evra: Evo koga sve poskupljenje pogađa – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Od danas rate za kredite veće 30 evra: Evo koga sve poskupljenje pogađa

Na bankarskom tržištu Srbije danas dolazi do usklađivanja tromesečnog euribora. To praktično znači da će građanima koji imaju zajmove u evrima, i kojima je kamatna stopa vezana za pomenuit euribor, naredne tri rate kredita biti skuplje. Svi koji se ova promena tiče biće blagovremeno obavešteni od svojih zajmodavaca.

Kako za “Blic Biznis” kaže urednik portala “Kamatica” Dušan Uzelac, kako je 3M euribor skočio 1 odsto od poslednjeg korigovanja za 1 odsto, na plastičnom primeru kredita od 50.000 evra, mesečne rate će biti veće oko 30 evra.

“Ono što je potrebno istaći da ta poskupljenja zavise i od toga koliko je sam kredit otplaćen. Onima koji imaju veći deo kredita neotplaćeno mogu da očekuju veće povišice i obrnuto”, ističe Uzelac.

Primer kredita

Pogledajmo primer pomenutog kredita od 50.000 evra, sa varijabilnom kamatnom stopom koja iznosi 2,5 odsto plus 3M euribor, i periodom otplate 240 meseci.

Poslednja korekcija 3m euribora je bila krajem juna ove godine, i tada je on iznosio minus 0,176 odsto, te je rata za navedeni kredit u tom trenutku iznosila oko 260 evra.

Kako se 3M euribor sada popeo na 1,193 odsto, rata na kredit će od sledećeg meseca biti 34 evra viša, tj. iznosiće skoro 295 evra (294,96).

Kada se sve usklađuju kamate?

U slučaju tromesečnog euribora, on se usklađuje 4. puta godišnje: 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

Početkom ove godine, tromesečni euribor je bio u minusu i imao je vrednost od minus 0,57 odsto. U vreme prve korekcije, njegova vrednost se popela na -0,461 odsto. Krajem juna on se kretao oko vrednosti -0,176 odsto. Trenutno on iznosi 1,193 odsto, a s’obzirom na trend poskupljenja kamata u decembru će on neminovno biti veći.

Koliko će dugo trajati rast kamata?

Profesor Musabegović, istakao je za “Blic” da uprkos sasvim očekivanom povećanju, sve zavisi od politike centralnih banaka, ali ne veruje da će se ono kretati ubrzano već postepeno.

– Verujem da će to povećanje biti umereno i postepeno, “u ratama” i da će svaka centralna banka to najavljivati kako bi se ljudi na vreme pripremili za to, kaže profesor.

Imajući u vidu da neobuzdana inflacija kontroliše i rast kamatne stope, njeno zaustavljanje, smatra naš sagovornik ne možemo očekivati uskoro.

– Ne verujem da će se inflacija staviti pod kontrolu pre godinu ili dve – zaključuje profesor.

Šta je Euribor?

Euribor je skraćenica koja na engleskom jeziku znači Euro Interbank Offered Rate, i to je prosečna kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac. Euribora ima više, u zavisnosti od njihove ročnosti, a najpoznatiji su tromesečni, šestomesečni i dvanaestomesečni. Objavljuje ih Tomson Rojters, a nadgleda Evropska bankarska federacija.

Na najvišem nivou od 2011. godine

Vrednost euribora referentne kamatne stope na međubankarskom tržištu, koja se dodatno računa na kredite s varijabilnom kamatnom stopom, juče je dostigla iznos od 1,85 odsto što je najveća vrednost od jula 2011. godine.

Euribor je imao negativnu vrednost od oktobra 2015. godine do početka juna ove godine kada je krenuo njegov rapidan rast.

U periodu od ovih sedam godina klijenti koji su uzimali kredite s varijabilnom kamatom su plaćali manje rate jer im je Euribor računat kao nula, od onih koji su uzeli kredite s fiksnom kamatnom stopom, ali se sada situacija promenila.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button