Tržišta osiguranja u CEE premašila obim poslovanja od pre krize – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Tržišta osiguranja u CEE premašila obim poslovanja od pre krize

Bruto zaračunata premija na 17 tržišta srednje i istočne Evrope u okviru poslednjeg izveštaja XPRIMM-a o osiguranju dostigla je 20,75 milijardi evra na kraju juna 2021., što je 8,30 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Osim Estonije i Slovačke, poslovi osiguranja na svim tržištima srednje i istočne Evrope dostigli su volumen veći nego u prvom polugodištu 2019.

Sva su tržišta doživela pozitivnu dinamiku, od kojih je sedam zabeležilo čak dvocifrene stope rasta: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Kosovo, Severna Makedonija i Rumunija. Samo su Slovačka i Letonija izvestile o prilično stagnirajućoj evoluciji tržišta, sa stopama rasta blizu nule.

Među tržištima koja su zabeležila najznačajniji rast bruto zaračunate premije, glavni pokretači bila su imovinska osiguranja – posebno tamo gde je prethodna godina pretrpela uticaj nekih ekstremnih prirodnih opasnosti – i osiguranje automobila, zbog sve većeg broja registracija automobila.

Međutim, situacija je drugačija kada se pojedinačno razmatraju glavne poslovne linije. U životnom osiguranju regionalnoa bruto zaračunata premija još uvek kaska oko 22 miliona evra u odnosu na vrednost iz prvog polugodišta 2019., ponajviše zato što su tri od 5 najvećih tržišta životnih osiguranja iza nivoa od pre krize: Poljska, Češka i Slovačka, prenosi Indikator.ba.

Od oko 900 miliona evra veće premije u odnosu na prvo polugodište 2019. koliko je zabeležio segment neživotnih osiguranja, najveći deo su osigurale linije imovinskog osiguranja (315 miliona evra; klase 8 i 9), dok je doprinos klasama autoosiguranja iznosio oko 162 miliona evra.

Tags
Back to top button