Propali pregovori UniCredita o preuzimanju najstarije banke na svetu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Propali pregovori UniCredita o preuzimanju najstarije banke na svetu

Italija je završila pregovore s UniCredit bankom o prodaji Monte dei Paschi di Siena (MPS) što predstavlja krah dugogodišnjih napora vlade da vrati posrnulu toskansku banku u privatne ruke.

Neuspeh da se premosti jaz u proceni vrednosti od više milijardi evra među stranama ostavlja Italiju nesposobnom da dovrši restrukturiranje svog bankovnog sistema koje je započela pre šest godina.

Ministarstvo finansija će učiniti svoj deo dokapitalizacije MPS-a i planira nastaviti s merama za poboljšanje bilansa koje je ponudio UniCreditu nakon što se MPS pokazao kao najranjiviji zajmodavac evrozone u kontroli sektora.

Italija je počela raditi na ponovnoj privatizaciji MPS-a nedugo nakon što ga je spasila 2017. za 5,4 milijarde evra, a prvi korak je bio da se reši većine preostalih dugova.

Rim je spajanje s jačom konkurencijom smatrao najboljim načinom za rešavanje najvećeg bankarskog problema u zemlji i izdvojio je UniCredit nakon što je konkurentska Intesa Sanpaolo gurnula svoj tržišni udeo do tržišnih granica prošlogodišnjim preuzimanjem UBI-ja.

“Uprkos naporima obe strane … pregovori koji se odnose na potencijalno sticanje definisanog perimetra Banca Monte dei Paschi di Siena više se neće nastaviti”, rekli su UniCredit i Ministarstvo finansija u zajedničkom saopštenju.

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena osnovana je 1472. godine i do danas radi. Reč je o najstarijoj aktivnoj banci na svetu.

Izvor: BiznisInfo.ba

Tags
Back to top button