Oligarsi su postali još bogatiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Oligarsi su postali još bogatiji

Uprkos pandemiji koronavirusa, slabljenju rublje i američkih pretnji sankcijama, 2021. godina bila je dobra za najbogatije Ruse. Čak odlična. Oligrasi su postali još bogatiji, pa sad deset najbogatijih prema „Forbsovoj“ listi milijardera za 2021. godinu vrede 223 milijarde dolara. Godinu dana ranije, ta cifra iznosila je 152 milijarde, prenosi Nova.rs.

Na ovogodišnjoj listi na prvom mestu je Aleksej Mordašov, nakon skoka cena akcija u kompaniji za proizvodnju čelika „Severstal“ i privatnom rudniku zlata „NordGold“. Kasa Alekseja Mordašova za samo godinu dana punija je za 12,3 milijardi, a njegovo ukupno bogatstvo sada iznosi 29,1 milijardi, navodi portal.

Vladimir Potanjin i Vladimir Lisin, prošlogodišnji broj 1 i broj 2, pali su za po jedno mesto, iako su i oni ostavili značajane prihode i uvećali svoja bogatstva. Potanjin je ove godine zaradio 7,3 milijardi dolara, zahvaljujući metalnom gigantu „Nornikelj“ čiji je Potanjin vlasnik, a čije su cene akcija porasle za 37 odsto. Lisin je bogatiji za 8,1 milijardu dolara, jer su akcije njegovog „Novolipetsk Stila“ porasle za 110 odsto, prenosi Nova.rs.

Zanimljivo je da ove godine na listi deset najbogatijih nema Romana Abramoviča, kao ni Mihaila Fridmana, iako su obojica tokom 2021. godine zaradili više novca. Njih su na listi zamenili Pavel Durov i Sulejman Kerimov, navodi nova.rs.

Durov, osnivač aplikacije za razmenu poruka „Telegram“ i sada deveti najbogatiji Rus, profitirao je na činjenici da se rivalska aplikacija „Whatsapp“ počela da gubi korisnike zbog sumnji u privatnost i bezbednost podataka, a „Telegram“ je premašio 500 miliona korisnika mesečno. Sulejman Kerimov plasirao se na deseto mesto liste zahvaljujući vlasničkom udelu od 76 odsto u „Poliusu“ najvećem ruskom proizvođaču zlata čije su akcije porasle za 73 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Lista najbogatijih:

1. Aleksej Mordašov
Neto vrednost: 29,1 milijardi dolara
Izvor bogatstva: čelik, investicije

2. Vladimir Potanjin
Neto vrednost: 27 milijardi dolara
Izvor bogatstva: metal

3. Vladimir Lisin
Neto vrednost: 26,2 milijardi dolara
Izvor bogatstva: čelik, transport

4. Vagit Alekperov
Neto vrednost: 24,9 milijardi dolara
Izvor bogatstva: nafta

5. Leonid Mikhelson
Neto vrednost: 24,9 milijardi dolara
Izvor bogatstva: gas, hemikalij

6. Genadij Timčenko
Neto vrednost: 22 milijarde dolara
Izvor bogatstva: nafta, gas

7. Ališer Usmanov
Neto vrednost: 18,4 milijardi dolara
Izvor bogatstva: čelik, investicije, telekomunikacije

8. Andrej Meljničenko
Neto vrednost: 17,9 milijardi dolara
Izvor bogatstva: nafta

9. Pavel Durov
Neto vrednost: 17,2 milijardi dolara
Izvor bogatstva: aplikacija Telegram

10. Sulejman Kerimov
Neto vrednost: 15,8 milijardi dolara
Izvor bogatstva: investicije

Tags
Back to top button