Kako investitori koriste priliku da ruše stare i zidaju nove zgrade? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kako investitori koriste priliku da ruše stare i zidaju nove zgrade?

Nadgrađuju, ruše ili kupe pa namerno upropaste – nesavesni investitori koriste se raznim trikovima kako bi umesto starih, ambijentalnih zdanja, izgradili nove zgrade. Koriste i to što institucije nisu ažurne. Poslednji u nizu je slučaj Konaka kneginje Ljubice. Nisu ga srušili, ali stručnjaci smatraju da je ugrožen zidanjem uz samu zgradu.

Ipak, inspekcija tvrdi da investitor ima urednu građevinsku dozvolu. U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da se tačno zna da li i gde u okviru zaštićenog područja može da nikne nova zgrada, piše RTS.

Prošlo je samo nekoliko meseci od kada je inspekcija donela rešenje o obustavi rušenja stare vile u Internacionalnih brigada 47 u Beogradu. Danas se na gradilištu nalaze bageri, koji kopaju temelje za novi objekat. Investitor je u međuvremenu uspeo da dobije dozvolu za gradnju.

Srušena je stara zgrada u Janka Veselinovića 10, a po svemu sudeći ista sudbina čeka i onu na broju 15, čiji vlasnik je sklonio krov kako bi kiša doprinela propadanju ovog zdanja.

Predstavnici udruženja koja pokušavaju da zaštite ambijentalne celine u centralnom gradskom jezgru tvrde da investitori često puste da objekat propadne toliko da u njemu nije bezbedno živeti, a onda se dobija dozvola za rušenje i po pravilu na tim lokacijama niču znatno veće zgrade.

Investitori su iskoristili pravnu prazninu koja je nastala kada je 2021. istekla zaštita za pojedine delove starog jezgra Beograda da dobiju dozvolu za rušenje postojećih i izgradnju novih zgrada. Koliko je zgrada zbog toga nestalo nije poznato, ali spisak je poduži.

Srušene su vila u Hadži Milentijevoj, Nikolaja Krasnova, Mišarskoj.

U gradu od 90-ih godina prošlog veka do 2017. nije proglašena nijedna prostorno-kulturno-istorijska celina da bi u naredne četiri godine bilo proglašeno njih 10.

Trenutno je u toku postupak za zaštitu nekoliko kulturno-istorijskih celina. Upravo u tim delovima, za koje se očekuje da budu zaštićeni, investitori su najaktivniji jer kada neki prostor konačno bude zaštićen, počinju da važe druga pravila.

Koliko će objekata upravo u tim zonama biti srušeno zavisi najviše od brzine kojom će biti stavljeni pod zaštitu države.

RTS

Tags
Back to top button