Slovenija: Cene električne energije rastu zbog zavisnosti od fosilnih goriva – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Slovenija: Cene električne energije rastu zbog zavisnosti od fosilnih goriva

Cene električne energije na međunarodnim tržištima porasle su za 200 odsto.

Ulaganjem u obnovljive izvore energije, posebno u proizvodnju električne energije iz sunca, mogli bismo da postignemo znatno veću samoodrživost zemlje i smanjimo zavisnost od cena fosilnih goriva, upozorava GEN-I, najveći slovenački snabdevač domaćinstava električnom energijom.

Cene energenata – uglja, nafte, prirodnog gasa i električne energije rastu na svetskim tržištima. Prošle godine, koju je obeležila epidemija, a sa njom i zatvaranje proizvodnje, cene energije pale su zbog nedostatka potražnje. Prema podacima Agencije za energetiku, u 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu, ukupna potrošnja krajnjih potrošača električne energije u Sloveniji bila je manja za 6 posto. Potrošnja električne energije poslovnih korisnika bila je manja za čak 9,7 odsto, zbog pada ekonomske aktivnosti tokom epidemije.

S druge strane, zbog zatvaranja zemlje tokom epidemije, domaćinstva su trošila 5,1 odsto više električne energije nego godinu dana ranije. Prošle godine u Sloveniji je bilo 855.039 kućnih potrošača električne energije. I upravo će se to povećanje snažno osetiti ove zime, prenosi rtvslo.si.

Petrol je u utorak najavio da će značajno povećati cene električne energije od 1. decembra, a očekuje se da će električna energija za domaćinstva koja snabdeva Petrol porasti za 21 do 35 odsto. Petrol ima 10% tržišnog udela u snabdevanju domaćinstava električnom energijom a najveći snabdevač je kompanija GEN-I, koja ima 27% tržišnog udela i još nije najavila povećanje cena.

Uprkos najavi Petrola o poskupljenju električne energije za skoro trećinu, to ne znači da će i iznos na računu biti za trećinu veći. Ako preračunamo podatke sa računa, 51 odsto konačne cene za snabdevanje predstavlja sama električna energija, 34 odsto mrežne naknade, 8 odsto doprinosi i drugi nameti, od kojih je većina namenjena za obnovljive izvorie energije i kogeneraciju toplotne i električne energije. Dva odsto je predviđeno za akcize, a tri odsto za operativne troškove. Na konačnu cenu naplaćuje se još 22 odsto PDV-a.

Kako se sastavlja račun za električnu energiju?

Račun za isporučenu električnu energiju sastoji se od tri stavke: električna energija, mrežne naknade i doprinosi, akcize i PDV.

Električna energija: Cenu ove stavke određuje snabdevač i naplaćuje se za svaki kilovat sat potrošen po višoj (VT), nižoj (MT) ili jedinstvenoj (ET) tarifi.

Mrežna naknada: Kupac električne energije plaća prenos i distribuciju električne energije preko električne mreže do svog mesta preuzimanja. Mrežna naknada je namenjena za sprovođenje aktivnosti operatora distribucije (SODO), delatnosti operatora sistema (ELES), pokrivanje troškova sistemskih usluga (ELES) i pokrivanje operativnih troškova Agencije za energiju.

Doprinosi: Doprinos za OIE i CHP je utvrdila vlada i namenjen je promociji proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Doprinos za EE je utvrdila vlada i namenjen je povećanju energetske efikasnosti. Naplaćuje se za svaki utrošeni kilovat sat električne energije po višoj (VT), nižoj (MT) ili jedinstvenoj (ET) tarifi. Doprinos za rad operatora tržišta takođe utvrđuje vlada i ima za cilj da pokrije troškove operatora tržišta Borzen, isključujući rad Centra za podršku.

Zašto tako nagli rast cena?

GEN-I je izvestio da su cene električne energije na međunarodnim tržištima porasle za više od 200 odsto u poslednjih godinu dana.

Ove godine, u odnosu na prethodnu, proizvodnja je ponovo pokrenuta svom snagom. “Odjednom nam je potrebno više električne energije. Za godinu i po dana su se urušili i lanci snabdevanja koji su ranije uspostavljeni. Na nivou EU nemamo problema sa snabdevanjem ugljem i podizanjem njegovih cena, kao što je trenutno slučaj globalno, jer ga uglavnom ne uvozimo. Imamo najviše problema sa prirodnim gasom, što će se snažno odraziti na grejanje, ali kako je tržište električne energije u EU više nego neujednačeno, to će se odraziti i na cene električne energije, jer značajan udeo električne energije u Evropi proizvodi iz prirodnog gasa“, objašnjava Tomislav Tkalec iz udruženja za održivi razvoj Fokus.

Poskupljenje električne energije je pre nekoliko dana obrazložila Agencija za energetiku. “Nosioci visokih cena električne energije su rekordno visoke cene prirodnog gasa, brzi rast cena kupona za emisije, pad proizvodnje iz obnovljivih izvora i istovremeno povećana potreba za potrošnjom električne energije na nivou EU, ali i posredno i neposredno u Sloveniji”.

Tkalec ističe da snabdevanje energentima funkcioniše prema tržišnim mehanizmima, što znači da u slučaju velike potražnje snabdevač može povećati cene jer zna da će moći da proda sirovinu po visokoj ceni. “Dok se ovo ne smiri, cene će biti visoke. Ali našli smo se ovde jer nismo na vreme izvršili energetski prelaz na obnovljive izvore energije (OIE). Električna energija iz sunca, vetra, hidroenergije neće smetati, kao izvor je u ovom slučaju besplatna, potrebno je samo početno ulaganje u infrastrukturu. Da imamo veći udeo proizvodnje električne energije iz OIE, ne bismo bili u tolikoj meri pogođeni ovim volatilnim negativnim efektima.”

GEN-I takođe naglašava da je proizvodnja iz obnovljivih izvora u Sloveniji prilično niska. “Ulaganjem u obnovljive izvore, posebno u proizvodnju električne energije iz sunca, mogli bismo postići znatno veću samodrživost zemlje i građana i smanjiti zavisnost od cena fosilnih resursa”, ocenjuje GEN-I.

b92

Tags
Back to top button