Ruska centralna banka ne planira intervencije na tržištu valuta – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Ruska centralna banka ne planira intervencije na tržištu valuta

Ruska centralna banka u ponedeljak je objavila da neće intervenisati na valutnim tržištima nakon oštrog pada vrednosti rublje, umanjujući time uticaj novih američkih sankcija na rusku valutu.

Nestabilnost na ruskim tržištima povećala se nakon što je Washington 6. aprila uveo nove sankcije Rusiji. Meta su im neke od najvećih ruskih kompanija i najuticajnijih poslovnih ljudi, čime SAD želi kazniti Moskvu zbog navodne upletenosti u američke izbore u 2016. i zbog drugih ′malignih aktivnosti′.

Rublja je u protekloj nedelji izgubila više od 10 % na vrednosti prema dolaru i u jednom se trenutku spustio na najniže nivoe od kraja 2016. godine, no do petka se donekle stabilizovao, ublaživši nedeljni gubitak na oko 6 odsto.

Iako je oštar pad vrednosti podstakao nagađanja na tržištu da će ruska centralna banka početi sa kupovinom domaće valute kako bi je poduprla, zamenica guvernera Ksenija Judajeva u ponedeljak je izjavila kako u banci nemaju takvih planova.

“Situacija na valutnim tržištima je uravnotežena”, kazala je u ponedeljak Judajeva učesnicima finansijske konferencije u Moskvi.

“Ne intervenišemo na tržištu u slučaju puke nestabilnosti ili oštrog pada kursa rublje, intervenišemo tek ako se pojave rizici po finansijsku stabilnost”, poručila je.

Istakla je kako povećane oscilacije na tržištu trenutno ne predstavljaju rizik za finansijsku stabilnost i da je situacija stabilnija nego u 2014. godini kad je SAD uveo Rusiji prve sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskom sukobu.

Centralna banka raspolaže svim potrebnim instrumentima za otklanjanje tržišnih rizika, poručila je Judajeva.

Zbog najave novih američkih sankcija povezanih s ruskom podrškom sirijskom predsedniku Basharu al-Assadu jutros su se pored rublje pod pritiskom našle i ruske akcije, napominje Reuters.

Izvor: GdeInvestirati
Tags
Back to top button