Uspešno poslovanje najveće srpske energetske kompanije: EPS lider i po prihodima i po profitu – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Uspešno poslovanje najveće srpske energetske kompanije: EPS lider i po prihodima i po profitu

Sa prihodom od skoro 2,6 milijardi evra u 2020, Elektroprivreda Srbije zauzela je 8. mesto na listi 100 najuspešnijih preduzeća Jugoistočne Evrope TOP 100 SEE.

Istovremeno je EPS i najbolјe rangirana srpska kompanija na prestižnoj listi, koju svake godine objavlјuje ugledna međunarodna poslovna platforma SeeNews.

U izveštaju Agencije za privredne registre “Sto naj… privrednih društava u 2020. godini” EPS je na prvom mestu i po prihodima i po profitu, saopšteno je iz EPS.

“Taj veliki energetski sistem u 2020. godini beleži neto dobitak od 12,88 milijardi dinara, koji je 3,5 puta veći od profita u 2019. Značajan porast profitabilnosti je posledica bolјih rezultata u svim segmentima poslovanja, a posebno u delu primarne delatnosti, s obzirom da je rast obima poslovne aktivnosti od 1,1 odsto praćen racionalizacijom u obavlјanju energetske delatnosti. EPS je imao i najveće poslovne prihode od 282,73 milijardi dinara”, navodi APR.

“Privreda Srbije je uspela, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije korona virusa, da i tokom 2020. godine održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i da ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći nego 2019”, navodi se.

Po prihodima iza EPS su NIS, „Delez Srbija”, Tigar Tajers i Telekom Srbija. Što se tiče profita, posle EPS-a sledi Tigar Tajers s rastom neto profita za 2,1 posto na godišnjem nivou, na 9,21 milijardu dinara, treći je Telenor s neto dobitkom od 8,4 milijarde, za 20,2 odsto manjim nego godinu ranije, a prvu petorku zaokružuju Ziđin, koji je profitabilnost povećao 2,6 puta u odnosu na prethodnu godinu na 8,4 milijarde, te Koka-Kola čiji je neto profit skočio za 55,6 procenata na 5,66 milijardi dinara, saopšteno je iz EPS.

b92

Tags
Back to top button