Gotovo pola od 100 najvećih firmi Londonske berze nema klimatski plan – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Gotovo pola od 100 najvećih firmi Londonske berze nema klimatski plan

Gotovo polovina od 100 najvećih kompanija koje kotiraju u indeksu Londonske berze FTSE nema plan za ostvarenje ciljane nulte emisije štetnih gasova.

Pritom samo 23 njih ima naučno zasnovan plan, prema istraživanju fonda za upravljanje imovinom Arabeska o društveno odgovornom poslovanju (ESG).

Britanija želi da svede emisiju gasova sa efektom staklene bašte, koja potiče iz privrede, na nulu do 2050. godine, a premijer Boris Džonson pristupa sa entuzijazmom vođenju zelene revolucije kako bi primorao zapadne ekonomije da eliminišu zavisnost od fosilnih goriva, prenosi Rojters.

Istraživanje Arabeske je pokazalo da 45 kompanija u indeksnoj korpi FTSE100 nema ciljeve o neto nultoj emisiji, dok je samo 23 njih donelo klimatske planove koji ispunjavaju standarde Inicijative naučno zasnovanih ciljeva (SBTi), koja definiše najbolje prakse za postizanje tih ciljeva.

Studija takođe otkriva da se poslovanje 28 kompanija iz indeksa FTSE odvija tako da će doprineti globalnom porastu temperature za 2,7 stepeni Celzijusa ili više do 2050. Naučnici smatraju da bi takav rast doveo do najgoreg mogućeg klimatskog scenarija.

Rezultati istraživanja su neugodni za britansku vladu koja će u novembru biti domaćin velikog klimatskog samita, poznatog kao COP26, u Glazgovu.

“Ovi nalazi pokazuju veliki jaz između onoga gde su danas kompanije iz FTSE 100 u odnosu na to gde bi trebalo da budu da bi Velika Britanija ostvarila ciljanu nultu emisiju”, kaže Danijel Klijer, predsednik Arabeske.

Dodaje da većina najvećih britanskih kompanija nije na putu da dostigne neto nulti cilj do 2050. i da će morati da sprovedu značajne promene u načinu poslovanja i raspodeli kapitala.

Među 20 najuspešnijih britanskih firmi iz FTSE-100 u oblasti klime su AstraZeneka, Britiš Amerikan Tobako, Barberi, Rols-Rojs i Unilever, dok su se rudarske i energetske kompanije pokazale kao najlošije, prema studiji Arabeske.

B92

Tags
Back to top button