Tri srpska startapa se bore za 200.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Tri srpska startapa se bore za 200.000 dolara

Tri startapa iz Srbije – Joberty Technologies, Kredium i Deap Blue Sea – plasirala su se u polufinale takmičenja “Supernova izazov”.

Takmičenje se održava na Gitex Future Stars 2021, najvećem tehnološkom događaju u svetu koji je danas počeo u Dubaiju, a ovi startapi u trci su da osvoje nagradu od 200.000 dolara.

Vlada Srbije prvi put predstavlja izabrane startapove iz naše zemlje na “GITEX Future Stars 2021” – najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, koji se održava u okviru GITEX konferencije.

“Imajući u vidu da na ovom globalnom događaju svoje ućešće već tradicionalno potvrđuju najveće svetske IT kompanije, investicioni fondovi i investitori, kao i više od 750 startapova iz 75 država koji će se predstaviti pred 400 VC fondova i investitora iz više od 30 zemalja, nastup srpskih kompanija na GITEX-u i GITEX FUTURE STARS smatramo investicijom u razvoj domaće startap scene i jako smo ponosni na rezultat koji je postignut već na samom početku takmičenja”, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade i zamenica Generalne komesarke Srbije za Expo Dubai 2020.

Pored startapova koji su ušli u polufinale, kako je saopšteno, Srbiju na GITEX Future Stars predstvaljaju i: White Lemur, Stock Studio i VizLore Digital Asset Management, a svi dolaze iz oblasti društvenih mreža, FinTech-a, veštačke inteligencije, zaštite životne sredine i korporativnog softvera.

Srbija se na GITEX-u predstavlja pod brendom Srbija stvara tehnologiju / Serbia creates tech, a učešće je potvrdilo 11 odabranih kompanija i institucija: Državni data centar, Biosens Institut, Institut za veštačku inteligenciju i osam IT kompanija (ZESIUM MOBILE, SAGA, CodeIT, DEVTECH, BRAINEERING IT SOLUTIONS, QUANTOX, TELEGROUP, EGZAKTA ADVISORY).

“Ovo je prvi put da Srbija na strateški i organizovan način učestvuje na najvećem tehnološkom događaju i to istovremeno i usklađeno sa nastupom na EXPO 2020 Dubai. GITEX okuplja globalne lidere visoko tehnološke industrije, startapove i inovatore koji menjaju svet i zbog toga predstavlja veliku šansu za Srbiju da prikaže celom svetu svoje inovacije na polju digitalne tehnologije i stručnjake koji stoje rame uz rame sa stručnjacima iz najrazvijenijih zemalja sveta. Srbija će svojom tehnologijom osvojiti Bliski istok”, ističe Ilić.

Sveobuhvatnim nastupom na GITEX-u predstavićemo zbog čega nas nazivaju “Silicijumskom dolinom Balkana”, kako smo postali lideri na polju blockchain tehnologije i centar visoko obrazovanih talenata, ali i pokazati zbog čega je važno da kao jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu posedujemo Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, kaže se u saopštenju.

“Svetu ćemo prezentovati Srbiju kao zemlju kreativnosti, inovativnosti i inženjerske izvrsnosti u kojoj globalne kompanije otvaraju svoje razvojne centre, a lokalne kompanije stvaraju globalno uspešna rešenja. Predstavićemo zemlju u kojoj se veštačka inteligencija izučava u osnovnoj školi, a već su osmaci obučeni za programiranje. Zemlju koja ima najveći i najmoderniji data centar u ovom delu sveta i gde je digitalizacija uprave postala nacionalni ponos. Istovremeno, našim inovativnim kompanijama i startapima stavićemo na raspolaganje sve naše kontakte iz UAE i regiona Bliskog Istoka, globalnih kompanija i investitora, i tako uložiti u njihov uspeh”, izjavila je Marta Arsovska Tomovska, direktor u Kabinetu predsednice Vlade i jedna od pet naših panelista na globalnim konferencijama koji se održavaju u sklopu GITEX-a.

Osim Tomovske, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Nenad Paunović, kao i direktori naših kompanija u oblasti brokčejna i veštačke inteligencije Ivan Bjelajac i Vladimir Crnojević, učestvovaće i na specijalizovanim konferencijama na teme: pametni gradovi, inovacijski ekosistem i podsticaji, veštačka inteligencija u poljoprivredi i blokčejn, gde će razmeniti mišljenja i iskustva u oblasti visoko razvijenih tehnologija i dostignuća sa kolegama iz drugih zemalja.

Podršku nastupu Srbije na GITEX-u pružaju Kabinet Predsednice Vlade Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna Agencija Srbije, koja će svakodnevno prezentovati prednosti i šanse za investiranje u našu zemlju.

B92

Tags
Back to top button