Mali sa delegacijom MMF-a o budžetu za 2022. i reformi Poreske uprave – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali sa delegacijom MMF-a o budžetu za 2022. i reformi Poreske uprave

Ministar finansija Siniša Mali nastavio je razgovore sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja će boraviti u Beogradu do 22. oktobra.

Razgovori su se protekle nedelje obavljali onlajn, a u okviru novog savetodavnog aranžmana “Instrument za koordinaciju politika” koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine, piše RTS.

Tema sastanka sa delegacijom MMF- koju predvodi Jan Kes Martejn je bio budžet za 2022. godinu, kao i strukturne reforme koje su deo aktuelnog aranžmana, sa naglaskom na reformi Poreske uprave, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Siniša Mali rekao je za budžet za 2022. godinu koji će se naći u skupštinskoj procesuri u drugoj polovini novembra. da je cilj da se u državnom proračunu nastaviti sa smanjenjem deficita i udela javnog duga u BDP-u.

Ministar je šefu Misije MMF-a obavestio da će i u narednoj godini veliki deo budžeta biti izdvojen za kapitalne projekte, koji, kako je istakao, dalje utiču na rast BDP-a i na bolji kvalitet života građana.

Kako je istakao, veliki deo projekata će biti deo tzv. zelene agende, i dodao da je Srbija nedavno izdala svoju prvu zelenu obveznicu, te da ima spremne projekte za finansiranje. U okviru budžeta naći će se i veće penzije, i to po švajcarskoj formuli, i veće plate u javnom sektoru.

Digitalizacija fiskalnog sistema

Mali je istakao i da reforma Poreske uprave ide po planu, kao i projekti prelaska na novi model e – fiskalizacije i e – fakture, a koji će u celosti promeniti način na koji funkcioniše fiskalni sistem u Srbiji, ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Prema njegovim rečima, ispunjena su sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine.

To se pre svega odnosi na metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, Strategiju za razvoj tržišta kapitala, uredbe iz domena kontrole državne pomoći.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda će boraviti u Beogradu do 22. oktobra.

Novi aranžman “Instrument za koordinaciju politiku” započet je u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

Tags
Back to top button