Bitkoin iznad 62.000 dolara, rast vrednosti stao – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitkoin iznad 62.000 dolara, rast vrednosti stao

Tržište kriptovaluta je prema podacima sajta koingeko, u poslednja 24 sata izgubilo 1 odsto ukupne vrednosti koja sada iznosi 2,59 biliona dolara.

Bitkoin, najpoznatija kriptovaluta na svetu, je u poslednja 24 sata blago oslabio, tj. 0,7 odsto i njim se trguje po ceni od 62.179 dolara.

Itirijum koji beleži oštriji pad, oko 2,1 odsto, se ceni 3.803 dolara.

Današnji dan s pravom se može nazvati istorijskim za tržište kriptovaluta. Dugo očekivani ETF ProShares ponudiće izloženost bitkoin terminskim ugovorima.

– ETF predstavlja prekretnicu u onome što je do danas bilo dostupno na tržištu, rekla je Karen Sud, izvršna direktorika i generalna direktorika Cboe Vesta, platforme za finansijsko savetovanje u MekLinu u Virdžiniji.

Trenutno ulagači mogu kupiti bitkoin putem menjačnica digitalnih valuta, ali postoje sigurnosni problemi jer neki brinu o potencijalnim hakerskim napadima ili gubitku takozvanih privatnih ključeva koji im omogućavaju pristup njihovoj imovini, piše tportal.

Druga mogućnost, tzv. bitcoin zaklade, nude lakši način dodavanja bitcoina u portfelje putem posredničkih računa. No, ta imovina bi mogla da ima veće naknade, a vrednosti možda ne odražavaju promene cena digitalne valute.

Iako ETF-ovi za bitkoin bitke ne nude ono što industrija zapravo želi – sredstva koja izravno ulažu u digitalnu valutu – pružaju novu mogućnost izbora jer se kompanije bore za zeleno svetlo Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) za pokretanje redovnih bitkoin ETF-ova.

Tags
Back to top button