Imaju više od Maska i Bezosa zajedno: Ovo su najbogatije porodice u svetu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Imaju više od Maska i Bezosa zajedno: Ovo su najbogatije porodice u svetu

Kad je reč o najbogatijim ljudima u svetu, nije iznenađenje da su vrh elitne liste “okupirali” preduzetnici poput Ilona Maska i Džefa Bezosa, međutim koje su najbogatije porodice u svetu?

Prema “Blumbergu”, 25 najbogatijih porodica na planeti je od prošlog avgusta dodalo svom bogatstvu dodatnih 312 milijardi dolara, odnosno 22 odsto više.

Verovatno očekivano, na prvom mestu su Voltoni, treća generacija porodice iz Arkansasa koja stoji iza “Volmarta” sa ukupnim bogatstvom od 238,2 milijarde dolara. Njihovo bogatstvo se tokom protekle godine uvećalo za 23 milijarde. Porodica je, kako prenosi britanski “Ekspres”, dodelila svom osoblju lep bonus da im se zahvali za njihov rad tokom pandemije.

Oko 100 miljardi dolara iza Voltonovih je porodica Mars (peta generacija), koja svoje bogatstvo duguje bumu u e-trgovini tokom pandemije, kao i prodaji hrane “za utehu” (tipa čokolada) i kućne ljubimce. Njihov biznis je najpoznatiji po čokoladnim brendovima poput “M&M”, “Milki vej” i “Snikers”.

Proizvodi za ljubimce čine oko polovinu prihoda kompanije od 39,2 mlijarde. “Blumberg” procenjuje da je porodica “teška” 141,9 milijardi dolara.

Na trećem mestu je treća generacija porodice Kok koja poseduje “Kok industriz”, naftnu kompaniju iz Kanzasa, sa 124,4 milijardi dolara.

Šest generacije porodice Hermes i istoimene kompanije čuvene po “Birkinovim” torbama, na četvrtom je mestu sa 111,6 milijardi dolara.

Na petom mestu je porodica Al Saud sa kompanijom “N/A” i okruglo 100 milijardi dolara.

Dalje se na listi nalaze Dirubaj Ambani i kompanija “Relajans industriz” sa 93,7 milijardi, na šestom mestu, slede francuska braća Alan i Žerar Vertmajer čiji je deda podržao dizajnerku Koko Šanel dvadesetih godina – sto godina kasnije imaju 61,8 milijardi dolara.

Džonsonovi i “Fideliti investments” su osmi sa 61,2 milijarde, Tompsonovi i kompanija “Tompson Rojters” sa 61,1 i nemačke porodice Beringer i Von Baumbah koje stoje iza farmaceutske kompanije “Beringer Ingelhajm” i imaju 59,5 milijarde.

Među drugim zanimljivim porodicama sa liste Albrehtovi, na broju 12. Dva brata Teo i Karl Albreht stoje iza supermarket džina “Aldi” sa 51 milijardom dolara. A porodica Tramp nije ušla u 400 najbogatijih – tokom pandemije bogatstvo im se smanjilo za oko 600 miliona dolara, a “Forbs” procenjuje da je bivši američki predsednik Donald Tramp trenutno “težak” 2,5 milijarde.

U međuvremenu, milijarder Voren Bafet podelio je savet koji će bogatima pomoći da se još više obogate. On je tokom godina izgradio stekao 100 milijardi dolara, a svu muku je sveo na jednu stvar – rano investiranje.

“Mudar čovek je jednom rekao, investiraj dok si mlad”, rekao je Bafet, preneo je “Ekspres”.

Tags
Back to top button