Šoškić: Inflatorni pritisci postoje, ali ne preti galopirajuća inflacija – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Šoškić: Inflatorni pritisci postoje, ali ne preti galopirajuća inflacija

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner NBS Dejan Šoškić ocenio je u emisiji “Iza vesti” da nam ne preti galopirajuća inflacija”, ali je napomenuo da “postoje inflatorni pritisci uprkos fiksiranju deviznog kursa”. “Važno je da u više cene ode ono samo što je nužno, da ne ode i deo očekivanja o budućim višim cenama”, istakao je on.

„Galopirajuća inflacija ne preti, jer to bi bilo nešto što mora da ima dodatne uzroke u ogromnoj monetarnoj ekspanziji, kao što se mi sećamo iz devedesetih godina. Ali, vidimo da postoje inflatorni pritisci u našoj zemlji uprkos fiksiranju deviznog kursa. Oni dolaze i iz inostranstva, jer na međunarodnim tržištima robe i goriva dobijaju na ceni, i vidimo da postoji problem u linijama snabdevanja koji generiše strukturalnu inflaciju, odnosno uska grla po prirodi stvari dižu cene, koje se po prirodi stvari prelivaju i na finalne cene“, rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, stabilnost cena je delimično ugrožena, jer je iznad „gornje granice inflacionog cilja“ koji je 4,5 odsto.

Šoškić napominje da je u ovom trenutku važno da se postojeći rast inflacije „ne prelije u inflaciono očekivanje“.

„To znači da ne dođemo u status u kome će svako od nas očekivati da će cene u budućnosti rasti iznad inflacionog cilja. I da se svi mi kao proizvođači, potrošači i pružaoci usluga ne počnemo da se ponašamo kako smo se ranije ponašali, a to je da očekujemo da će cene biti više, pa da odmah počinjemo da dižemo cene, s jedne strane, a sa druge strane da vršimo pritisak na poslodavce da ne dižu plate“, rekao je Šoškić.

Kako je naveo, inflaciona očekivanja se sputavaju na način na koji su to uradile centralne banke u Češkoj Poljskoj. Naime, one su odlučile da podignu svoje referentne kamatne stope.

„Mislim da je u našim okolnostima situacija vrlo blizu toga gde bi ozbiljno trebalo razmisliti i o tome, da se pošalje jasan signal da će Narodna banka kontrolisati inflaciju“, smatra gost N1.

Na pitanje na koliko bi trebalo da bude podignuta referentna kamatna stopa, odgovara da bi pre te odluke morale da se izvrše ozbiljne analize i procene.

Napominje da živimo u veoma neobičnom trenutku, i to ilustruje činjenicom da i na istočnoj i na zapadnoj obali SAD, kao i pred evropskim lukama parkirane brodove koji ne mogu da se istovare, jer su linije snabdevanja ugrožene.

„I tada imate unutarnju dinamiku, jedan proces u cenama koja pokazuje nestabilnost i treba određeno vreme da se te stvari otklone“, objasnio je Šoškić.

Govoreći o poslovanju stranih investitora u našoj zemlji, on je rekao da nisu tačne izjave pojedinih političara da su kod nas sada suviše dobre plate pa da zbog toga odlaze iz naše zemlje.

„Ključna stvar je kako se kreću plate u odnosu na produktivnost rada i šta se dešava sa deviznim kursom. Ako devizni kurs dodatno podgreva inflaciju veću nego u Euro zoni, prosto će domaći rad postati skuplji u strukturi koštanja svakog proizvoda“, rekao je bivši guverner NBS.

Smatra da ima puno razloga da verujemo da je talas poskupljenja prolaznog karaktera, kao i pomenute prekinute linije snabdevanja, odnosno parkirani brodova širom sveta.

Šoškić je ocenio da za naš ugled u svetu nije dobar znak kada zvaničnici imaju puno problematičnih stvari vezanih za njihova imena i kada ostaju na tim funkcijama.

„To je najpre dokaz da institucije ne rade svoj posao. Ono što se meni generalno u našoj zemlji apsolutno ne dopada je to što se debate da li je neko za nešto odgovoran ili ne vode u medijima, a ne dovoljno u institucijama sistema. Vidimo da te institucije vrlo često ne reaguju ili kasno reaguju“, rekao je on.

Kao glavne stvari za izlaz iz krize on je naveo normalan rad institucija, vladavinu prava, obrazovnu radnu snagu i mnogo veća izdavanja u nauku i tehnologiju.

N1 info

Tags
Back to top button