Od danas prijavljivanje za subvencije za novi model fiskalizacije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Od danas prijavljivanje za subvencije za novi model fiskalizacije

Prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije počinje danas, a u budžetu je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, u tu svrhu izdvojeno šest milijardi dinara.

Prema Uredbi o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije, pravo na korišćenje subvencije imaju obveznici osnovani i upisani kod nadležnog registra zaključno sa 29. oktobrom ove godine.

Obveznici mogu da ostvare pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prostoriji, kao i po svakoj prijavljenoj aktivnoj fiskalizovanoj fiskalnoj kasi u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Obveznicima koji nisu u sistemu PDV iznos subvencije će biti uvećan za 20 odsto.

Kada je reč o proceduri prijave za subvenciije, Uredba predviđa da obveznik fiskalizacije Poreskoj upravi podnosi Izjavu o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju preko portala ePorezi, počev od danas, a zaključno sa 31. januarom 2022. godine, i to nakon što mu Poreska uprava dodeli jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije za koje podnosi izjavu o zainteresovanosti.

Obveznik fiskalizacije može podneti samo jednu izjavu za dodelu finansijske podrške.

Od danas pa zaključno sa 28. februarom 2022. godine, Poreska uprava proverava ispunjenost uslova za dodelu finansijske podrške i utvrđuje visinu iznosa finansijske podrške za obveznike fiskalizacije koji su podneli izjavu u skladu sa uredbom.

Uprava za trezor je u obavezi da Izveštaj o realizaciji ovog programa dostavi Ministarstvu privrede do 31. marta 2022. godine, nakon čega će to ministarstvo izveštaj dostaviti Vladi.

Sva neutrošena sredstva Programa biće vraćena u budžet Srbije do 30. aprila 2022. godine, navodi se u Uredbi o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije.

Svi detalji o procedurama i neophodnim koracima obveznika za prelazak u novi sistem fiskalizacije nalaze se i na posebnom portalu Ministarstva finansija www.budiefiskalizovan.gov.rs.

Tags
Back to top button