Fond za inovacionu delatnost pokreće program podrške startapovima u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Fond za inovacionu delatnost pokreće program podrške startapovima u Srbiji

Fond za inovacionu delatnost pokrenuo je novi program akceleracije „Katapult“, koji će preduzećima pružiti mentorsku i finansijsku podršku kroz intenzivne obuke i povezivanje sa investitorima u cilju osnaživanja startap zajednice u Srbiji.

„Katapult“ će pomoći inovativnim preduzećima orijentisanim na rast, da se pozicioniraju na globalnom tržištu, kao i da poboljšaju poslovne kapacitete u razvoju pomoću kojih će povećati mogućnost privlačenja privatnih investicija, precizirano je u saopštenju.

Kako je navedeno, program u prvoj fazi nudi tromesečno mentorstvo i obezbeđuje podršku u vidu bespovratnih sredstava od 20.000 do 50.000 evra, a preduzećima koja obezbede kvalifikovanu investiciju u roku od devet meseci od završetka akceleracije, na raspolaganju je dodatna podrška kroz kooinvestirajući grant u visini kvalifikovane investicije, maksimalno 300.000 evra po preduzeću.

Program akceleracije je otvoren za sva inovativna preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja proizvoda i osvajanja tržišta, kao i za firme sa dokazanom tržišnom trakcijom koje imaju za cilj da ubrzaju svoj rast i prikupe dodatna finansijska sredstava.

Prijave preduzeća iz svih oblasti nauke i tehnologije, i industrijskog sektora, podnose se putem Katapult portala do 6. decembra ove godine, navedeno je u saopštenju.

Iznos od sedam miliona evra do 2024. godine, „za Katapult“ program obezbeđena je na osnovu sporazuma o zajmu Srbije i Svetske banke kroz „Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“. Dodatnu tehničku pomoć u realizaciji programa pruža Svetska banka, a finansira EU.

Tags
Back to top button