NLB Banka prva omogućila korišćenje elektronskog identiteta u Severnoj Makedoniji – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

NLB Banka prva omogućila korišćenje elektronskog identiteta u Severnoj Makedoniji

NLB Banka prva je institucija u Severnoj Makedoniji koja integriše korištenje elektronskog identiteta u svoje poslovanje, omogućavajući klijentima da započnu potpuno novo, digitalno iskustvo u obavljanju bankarskih usluga.

U praksi to znači da klijenti NLB Banke mogu koristiti bankovne usluge na daljinu, bez fizičkog dolaska u poslovnicu i bez upotrebe papira. Elektronski identitet omogućuje klijentima Banke da identifikuju i potpisuju e-dokumenta svojim kvalifikovanim e-potpisom iz bilo kojeg mesta u svetu.

“Ovo je još jedan veliki uspeh za NLB Banku Skoplje i celi tim koji je predano radio na implementaciji ovog rešenja, u saradnji s našim partnerom Mastercard. Integrisanjem ovog rešenja, kao Banka, već smo potpuno spremni identifikovati osobu bez fizičkog prisustva u Banci, kao i proslediti elektronsku dokumentaciju tako identifikovanom korisniku te vratiti elektronski potpisan dokument. Ovo je vrhunsko korisničko iskustvo koje će klijentima pružiti potpunu fleksibilnost u obavljanju bankarskih usluga. Ponosni smo na činjenicu da smo prva institucija uopšte, koja je omogućila korištenje nacionalne sheme za elektronsku identifikaciju u obavljanju bankarskih usluga, što potvrđuje da smo lider u digitalizaciji”, rekao je Antonio Argir, predsednik Uprave NLB banke Skoplje.

Elektronska identifikacija je usluga koju pruža Mastercard, a upravlja Eurotrust, vodeći pružatelj rešenja za digitalni identitet u jugoistočnoj Evropi. Eurotrust je prvi registrovani izdavatelj sheme elektronske identifikacije u zemlji, a da bi se ona mogla koristiti, potrebna je integracija s njihovim sistemima, što je NLB Banka AD Skopje po prvi put učinila na tržištu.

Proces digitalizacije identiteta brz je i jednostavan, dostupan putem ID -a kojim upravlja aplikacija Eurotrust na Google Playu i App Storeu. Uz aplikaciju, osim elektronske identifikacije, korisnik dobija i kvalifikovani digitalni certifikat koji je zamena za njegov lični potpis.

Indikator

Tags
Back to top button