NIS jedini zainteresovan za privatizaciju Petrohemije – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

NIS jedini zainteresovan za privatizaciju Petrohemije

Naftna Industrija Srbije (NIS) se jedina prijavila na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemisjkih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP – Petrohemija Pančevo, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ta institucija je 9. septembra pozvala sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije, modelom stateškog partnerstva dokapitalizacijom HIP – Petrohemije i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.

Predmet javnog poziva bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom Petrohemije od 150 miliona evra postaje vlasnik najviše 90 odsto udela.

Komisija za sprovođenje modela stateškog partnerstva, imenovana od strane Vlade, u narednim danima će ocenjivati dostavljenu dokumentaciju i ponudu, na osnovu čega će dostaviti predlog daljih koraka Vladi na odlučivanje, piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Kompanija NIS već poseduje 21 odsto akcija HIP Petrohemije, dok je državno 75 odsto vlasništva. Kompanija Lukoil poseduje 3 odsto vlasništva, dok ostala dva akcionara imaju manje od jedan odsto vlasništva akcija.

HIP Petrohemija je najveći proizvođač petrohemisjkih proizvoda u Srbiji.

Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, hlorna linija i VCM (vinil-klorid monomera) postrojenje bili su onesposobljeni i obustavljena je proizvodnja VCM/PVC, a ukupan kapacitet HIPP kompleksa je umanjen za 40 odsto.

Nakon 1999. godine, fabrika hlor-alkalne elektrolize je imala je vrlo ograničenu iskorišćenost i prestala je da radi, uništeno VCM postrojenje nije obnovljeno, a povezano PVC postrojenje je takođe prestalo da radi.

Tokom 2004. godine HIP-Petrohemija je postala akcionarsko društvo kroz konverziju dugova u kapital. U julu 2010. godine vlasnička struktura promenjena je u korist glavnih poverilaca.

Vlada Republike Srbije je 2013. godine donela Akcioni plan za okončanje restrukturiranja.

Država je u decembru 2016. godine preuzela dugove Petrohemije prema NIS-u u iznosu od 13 milijardi dinara.

Proces finansijskog restrukturiranja HIP-Petrohemija je uspešno završen u oktobru 2017. godine kroz delimičnu otplatu, otpis i konverziju obaveza u kapital, uz promenu vlasničke strukture, piše na sajtu Ministarstva privrede.

Tags
Back to top button