Više od 130 zemalja potpisalo globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Više od 130 zemalja potpisalo globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Više od 130 zemalja sveta usuglasilo se sa izmenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 odsto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreskim oazama.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su podršku američkog predsednika Džoa Bajdena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su poslednjih meseci dodatni zamah sporazumu.

“Uspostavljanje, prvi put u istoriji, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uslove za američke radnike i poreske obveznike, zajedno s ostatkom sveta”, rekao je Bajden u saopštenju.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 odsto svetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora koji je istakao i da će minimalan porez donieti prihod od oko 150 milijardi dolara.

Dogovor će sprečiti velike firme da beleže dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gde se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

Bonitet.com

Tags
Back to top button