“Hrvatska nije spremna za evrozonu” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

“Hrvatska nije spremna za evrozonu”

Predsednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić usprotivio se najavljenom uvođenju evra i ulasku Hrvatske u evrozonu.

Ribić, koji je takođe i član Nacionalnog veća za uvođenje evra, smatra da ne samo da Hrvatska nije spremna za evrozonu, već ni evrozona nije spremna za Hrvatsku.

Budući da nikada nije obavljena poštena rasprava u javnim medijima sa zastupnicima drugačijeg mišljenja o temi uvođenja evra, nužno je upozoriti na moguće katastrofalne posledice ishitrenog i nepromišljenog srljanja Vlada HDZ-a u evrozonu, ističe Ribić u saopštenju.

“Ulaskom u evrozonu nije moguć bezbolni izlazak iz nje za slučaj da naknadnom pameću ustanovimo da je to bila pogrešna odluka (kao na primer Grčka). Zbog toga treba imati “prethodnu pamet”, kao druge zemlje EU, koje namerno koče svoj ulazak u evrozonu – Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Švedska, Danska… Do nedavno su samo dve najzaostalije zemljeu EU intenzivno radile na proceduri uvođenja evra – Hrvatska i Bugarska, a sada je ostala samo Hrvatska jer su i Bugari zakočili”, upozorava Ribić.

On ističe da sve više hrvatskih stranaka zagorava usporavanje ulaska u evrozonu jer Hrvatska nije spremna za evro, međutim, one još nisu uočile puni veću opasnost – da evrozona nije spremna za Hrvatsku, prenosi SEEbiz.

“Upućene politike znaju da evro-projekat nije postavljen na zdravim nogama, a to je razlog zašto te zemlje koče ili odustaju od svog pristupanja evrozoni”, naglašava Ribić.

Tags
Back to top button