Operateri spremni na niže cene: “Ono što ovih dana gledamo u Briselu moglo bi značajno da nam smanji račune” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Operateri spremni na niže cene: “Ono što ovih dana gledamo u Briselu moglo bi značajno da nam smanji račune”

Nakon što je prvog jula ove godine roming između zemalja Zapadnog Balkana postao “besplatan”, sledeći najavljeni korak je smanjenje cena rominga između Zapadnog Balkana i zemalja članica EU. Upravo je na Samitu Lidera EU i Zapadnog Balkana održanom na Brdu kod Kranja u Sloveniji bilo reči i o ovom pojeftinjenju.

“Nadovezujući se na uspešnu implementaciju Regionalnog dogovora o Romingu, i početak režima besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine, pozdravljamo pravljenje “mape puta”, kojom će biti stvoreni uslovi i definisani jasni ciljevi smanjenja cena rominga između EU i Zapadnog Balkana”, piše u 16. tačci nacrta zvanične deklaracije u koju je “Blic Biznis” imao uvid.

Dotičući se iste teme nedavno se oglasio i evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, koji je tada saopštio da je uveliko razgovarao sa predstavnicima telekomunikacionih operatera sa Zapadnog Balkana. Tim povodom kontaktirali smo sve vodeće operatere u Srbiji (Telekom, A1 i Telenor), koji su potvrdili za “Blic Biznis” da je inicijativa pokrenuta, da potencijalno smanjuje trošak ne samo korisnicima usluga, već i celoj privredi. Sa druge strane, ovo je i prilika za same operatere da naprave proizvode za ponudu korisnicima.

Trenutno se cena odlaznih poziva u zemlje EU kreće između 99 i 150 dinara za minut razgovora, a cena dolaznih poziva od 36 do 99 dinara po minutu. SMS poruke koštaju od 24 do 30 dinara, a cena megabajta čak od 614 do 1.000 dinara, ali usvajanjem novih pravila ove cene bi bile drastično manje.

Iz Telekoma tvrde da se trenutno ne zna konkretno o kolikom će sniženju biti reč.

“Trenutno postoji predlog sukcesivnog snižavanja cena roming saobraćaja počev od 2023. godine s’ tim da postoji jasna spremnost da do snižavanja cena dođe i pre 2023. godine. U ovom momentu, razmatra se stepen snižavanja cena” rekli su iz Telekoma za “Blic Biznis”.

Samo smanjenje, kako objašnjavaju iz Telekoma, zahtevaće definisanje okvira (kroz utvrđivanje obaveza ili preporuka za mobilne operatere) od strane nadležnih regulatornih tela, nakon čega bi mobilni operatori, u skladu sa istima, usklađivali svoje veleprodajne i maloprodajne cene rominga.

“Telekom Srbija je od početka podržavao inicijativu za snižavanje cena rominga između regiona i Evropske Unije s’ obzirom da ista predstavlja značajan korak u okviru postupka pridruživanja Evropskoj Uniji i imajući u vidu benefite za krajnje korisnike usluga mobilne telefonije kao i privredu uopšte”, kažu iz Telekoma.

Oni dodaju da bi realizacijom ove vrste sporazuma bilo omogućeno da se korisnicima, u okviru roming usluga, ponude i usluge koje su do sada bile nedostupne većini korisnika zbog visokih cena.

“Pozitivan uticaj se očekuje i u pogledu obogaćenja ponude, a sa ciljem zadovoljavanja potreba potrošača i biznis korisnika”, zaključuju iz Telekoma.

Iz A1 za “Blic Biznis” kažu da se za sada samo razmatraju mogući aspekti i rokovi, ali da u ovom momentu nisu poznate pojedinosti.

“Za uspešnost ove inicijative neophodno je da se aktivnosti sprovode dvostrano, te da smanjivanje cena bude sprovedeno kako od operatora koji posluju u regionu Zapadnog Balkana, tako i od operatora koji posluju u Evropskoj Uniji”.

Iz A1 dodaju da je bez definisanih smernica, za sada, otežana procena efekata ove inicijative.

“Preuranjeno je donositi zaključe kako će se ove aktivnosti odraziti na poslovanje operatora”, zaključuju iz A1.

Tags
Back to top button