Elektroprivreda Republike Srpske izlazi na Bečku berzu – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Elektroprivreda Republike Srpske izlazi na Bečku berzu

Elektroprivreda Republike Srpske emitovaće obveznice na Bečkoj berzi, potvrdila je ministarka finansija Zora Vidović i kazala da je takva ideja pozitivno ocenjena na sednici Vlade.

Prema navodima medija, reč je o obveznicama u iznosu od 140 miliona evra koji bi bili namenjeni učešću Elektroprivrede u izgradnji hidroelektrana Dabar i Bistrica. Sporazumi o gradnji potpisani su sa dve kineske kompanije.

Emitovanje obveznica na Bečkoj berzi je dobro za Elektroprivredu RS, kaže ministarka finansija. Odbacila je navode o potrebi ili zahtevu ovog preduzeća za izdavanje garancija Vlade RS za ovo zaduženje.

Nakon što su sklopljeni sporazumi sa kineskim kompanijama za gradnju dve HE obaveza Elektroprivrede je da obezbedi 15% novca. Pod kojim uslovima Elektropriveda izlazi na Bečku berzu iz kompanije nema još odgovora.

Sporazum o izgradnji HE Bistrica Vlada RS sklopila je sa kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inžinjering. HE Dabar trebalo bi da gradi China Enegy Ghezouba Group.

Indikator

Tags
Back to top button