Direktora Agencije za osiguranje depozita bira nezakoniti Upravni odbor? – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Direktora Agencije za osiguranje depozita bira nezakoniti Upravni odbor?

Imenovanje direktora u jednoj od najznačajnijih finansijskih institucija u Srbiji moglo bi se ovih dana pretvoriti u veliki skandal.

Ta institucija se, između ostalog, stara o prodaji imovine banaka u stečaju ali i garantuje isplatu štednih uloga svim građanima Srbije.

U Agenciji za osiguranje depozita u toku je izbor jednog od direktora a oglas za novog člana Borda direktora dat je 14. avgusta a zainteresovani kandidati bi trebalo da se jave do 27 avgusta. U ovom slučaju biranja nosioca važne državne funkcije, u instituciji koja je garant finansijske stabilnosti i poverenja u bankarski sistem Srbije, nije problem u tome ko su kandidati, jer oni su trenutno nepoznati. Problem je, i potencijalno veliki skandal, to ko će među tim kandidatima izabrati trećeg člana aktuelnog odbora direktora, piše Alo.

Direktora, prema Zakonu o Agenciji za osiguranje depozita, bira Upravni odbor, a taj odbor se trenutno nalazi u nezakonitom stanju i pitanje je kakve bi pravne i finansijske posledice izbor nelegalnog Upravnog odbora mogao da ima na buduće poslovanje Agencije.

Treći mandat, a može samo mali produžetak

Naime, jednom od članova odbora, i to ni manje ni više nego njegovom predsedniku prof. dr Hasanu Haniću mandat je odavno istekao. I pored izričite odredbe Zakona o Agenciji za osiguranje depozita (član 11 stav 7) i Statuta Agencije (člana 8 stav 6), koje previđaju da mandat svih članova Upravnog odbora može da traje četiri godine, uz pravo na ponovni izbor i to na samo godinu dana, Hanić je na toj funkciji već treći mandat, prenosi Alo.

Prvi mandat Hanić je dobio u julu 2016. godine, na mesto člana koji je podneo ostavku. Prema odredbama Zakona o Agenciji, (član 17 stav 2), Hanićev mandat je mogao da traje samo do isteka mandata na koji je prvobitno bio imenovan njegov prethodnik.

Drugi mandat Hasana Hanića počinje maja 2017 godine, ali umesto da taj mandat traje do maja sledeće godine, kako nalaže Zakon, on traje sve do avgusta 2019. godine. Ni tada se njegova funkcija u Upravnog odmoru Agencije ne završava jer je Hanić imenovan i po treći put i u toj “fotelji” sedi i danas.

Za razliku od mandata člana Upravnog odbora, direktori u Agenciji se biraju na pet godina sa neograničenim pravom reizbora.

Stoga, postavlja se pitanje svrsishodnosti navedenog ograničenja trajanja mandata člana Upravnog odbora (4+1) i pravljenje jasne razlike u odnosu na direktora Agencije koji tu funkciju (pet godina) može vršiti bez ograničenja u pogledu broja mandata.

Kako prenosi Alo, pitanje je i kakve sve posledice, bilo prave bilo finansijske, kako po Agenciju tako i šire, mogu da slede iz ovako flagrantnog kršenja zakona.

Od štednje građana do imovine celih banaka

Poslovi kojima se bavi Agencija za osiguranje depozita nisu ni malo bezaleni. Osnovna delatnost Agencije je obavljanje poslova obaveznog osiguranja depozita i isplate osiguranih iznosa. To da li ćete dobiti vaše para sa štednje ili računa nazad (do 50.000 evra po računu u jednoj banci) ako banka propadne, zavisi upravo od postojanja i normalnog rada Agencije.

Agencija, između ostalog, upravlja imovinom banaka koje su u stečaju ili restrukturisanju, obavlja funkciju stečajnog ili likvidacionog upravnika u bankama, društvima za osiguranje i davaocima lizinga. Ništa manje značajno nije ni to što Agencija organizuje fond za zaštitu investitora, realizuje na platu potraživanja preuzetih u ime i za račun Republike Srbije.

Koliko je bitna, dovoljno govori i to što je Agencija za osiguranje član Komiteta za finansijsku stabilnost, zajedno sa Narodnom bankom Srbije i Ministarstvom finansija i što je nezaobilazna adresa kada se ovde razgovori sa međunarodnim institucijama, recimo sa MMF-om.

Na pitanje povodom nezakonitog sastava Upravnog odbora i statusa prof. Hanića iz Agencije za osiguranje depozita nije odgovoreno, prenosi Alo.

Struktura Agencije za osiguranje depozita

Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita ima pet članova, od kojih su tri nezavisna. Prema Zakonu, jednog člana na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija, imenuje i razrešava Vlada. Jednog člana imenuje i razrešava Narodna banka Srbije.

Nezavisne članove Upravnog odbora imenuje Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija, uz prethodno pribavljenu saglasnost Narodne banke Srbije. Upravni odbor većinom glasova ukupnog broja članova bira za predsednika jednog od nezavisnih članova.

Upravni odbor Agencije trenutno čine: prof. dr Hasan Hanić, predsednik Beogradske bankarske akademije, nezavisan član, predsednik Upravnog odbora; Radomir Kostadinović, diplomirani ekonomista, nezavisan član; Darko Stamenković, imenovan rešenjem guvernera Narodne banke Srbije; Filip Jevtić Todosijević, diplomirani pravnik, imenovan rešenjem Vlade na predlog Ministarstva finansija; dr Srđan Lalić, doktor organizacionih nauka, nezavisan član, prenosi Alo.

Agenciju za osiguranje depozita predstavlja i zastupa i njenim radom rukovodi Odbor direktora koji čine predsednik Nebojša Anđelković i član Saša Savić.

Tags
Back to top button