VB: U sektoru finansija i dalje veliki jaz plata između žena i muškaraca – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

VB: U sektoru finansija i dalje veliki jaz plata između žena i muškaraca

Najmoćnije britanske banke napravile su određene pomake u sužavanju jaza plata između žena i muškaraca, ali jednake plate za isti posao zasad ostaju nedostižan cilj. Za razliku od banaka, industrija osiguranja napravila je korak nazad, pokazuje analiza Reutersa koju prenosi Poslovni dnevnik.

Od 2017. godine kompanije u Velikoj Britaniji s više od 250 zaposlenih dužne su da objavljivaju razlike u platama i bonusima svojih muških i ženskih zaposlenih. Zbog situacije s Covidom 19 prošle godine rok je produžen za šest meseci za podatke koji se odnose na 2019./2020., prema su mnogi uprkos vanrednim okolnostima objavili traženo.

Razlike u platama žena i muškaraca, uobičajeno za isti posao, pokazatelj je nejednakosti koji savremena društva pokušavaju da iskorene. Napredak je, čak i u slučajevima najrazvijenijih zemalja spor i mukotrpan. Sektor finansijskih usluga u Velikoj Britaniji uobičajeno je jedan od onih gde su razlike u platama zbog pola radnika najveće što se tumači manjim brojem žena na najvišim pozicijama.

Analiza Reutersa sprovedena je na 21 instituciji u Velikoj Britaniji među kojima su Barclays, HSBC, Lloyds, Standard Chartered, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse i Deutsche Bank. Rezultati pokazuju sužavanje jaza medijalne plate za samo 0,4 odstotnih bodova, na 33,4 odsto u aprilu 2020.

Godinu dana ranije, žene su u proseku imale 33,8 odsto niža primanja od muških kolega, a usko gledajući samo bankarski sektor, jaz je za jedan odstotni bod.

Dok žene u finansijskoj industriji, tradicionalno najmoćnoj u kojoj i danas dominiraju muškarci, imaju oko trećine manje plate i bonuse od muškaraca, prosečni jaz u primanjima u celokupnoj britanskoj ekonomiji dvostruko je manji, u aprilu 2019. iznosio je 14,6 odsto.

“Britanska finansijska industrija često se ističe kao primer, ali zaista bi tu stvari trebalo počistiti. Ta industrija je ogromni poslodavac u Velikoj Britaniji koja ima priliku da promeni stvari na bolje vlastitim primerom”, kaže glavna direktorka Chartered Management Instituta En Franke.

Najveće odstupanje plata žena i muškaraca ima Goldman Sachs, od 51,8 odsto. To je tek 1,4 odsto “poboljšanja” u odnosu na prethodnu godinu, ali i najveći napredak među bankama.

Banka je u internom dopisu zaposlenima istakla je da je smanjenje jaza “ključni prioritet” te da je kompanijski cilj dosegnuti udeo od 40 odsto žena na visokim pozicijama.

Bonitet.com

Tags
Back to top button