Epl 10 godina nakon smrti Stiv Džobsa: Postali su finansijska kompanija, ali su izgubili “auru” inovativnosti – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Epl 10 godina nakon smrti Stiv Džobsa: Postali su finansijska kompanija, ali su izgubili “auru” inovativnosti

Deset godina od smrti Stiva Džobsa, Epl se preobrazio u ekosistem uređaja i usluga, skuplji od svih drugih kompanija u svetu, ali je izgubio “auru” inovativnosti svojtveno njegovom mitskom statusu.

“Tim Kuk nije Stiv Džobs”, “Epl više nije inovator”, “Stiv Džobs se okreće u grobu”, i slični komentari bujaju na Tviteru, tačno u vreme kada Tim Kuk, koji je kompaniju preuzeo u avgustu 2011. godine, predstavlja nove proizvode, prenosi Seebiz.

Samo naizgled je očuvan stil Stiva Džobsa, koji je umro 5. oktobra. Svaki novi proizvod se predstavlja svečano. Svakog tog dana, bez obzira da li se radi o tehničkom poboljšanju, novoj seriji proizvoda, novoj usluzi ili novoj boji kućišta, Tim Kuk i njegovi saradnici jednako pompezno i sa jednakim entuzijazmom nastupaju.

“Bez Stiv Džobsa Epl je izgubio sposobnost lansiranja proizvoda koji donose revoluciju na tržište”, tvrdi nezavisni analitičar Rob Enderle i dodaje da su postali finasijska kompanija, dobro podmazana mašina kojia zna kako večno da “sisa svoje verne potrošače”.

Kompanija koja je uspon počela u garaži u Silicijumskoj dolini 1976. godine, svojim računarima, priborom i uređajima je promenila svakodnevnicu stotinama miliona ljudi, podseća Blic.

Vizionar Stiv Džobs, je dva puta temeljno uzdrmao informatiku: 1980-ih kada su uveli grafički interfejs, i kada su uveli pametne telefone.

Od tada Epl je predstavio samo pametni sat.

“Odlika Epla je oduvek bila inovacija i to je važno, ali postoje i drugi kriterijumi, kao sposobnost kompanije da samu sebe preobrazi”, kaže analitičarka Karolina Milanezi.

Grupa Kupertino obogatila je svoju paletu dodajući brojne nove usluge i minuciozno integrisane u uređaje.

“Epl danas ima više žica na svom instrumentu nego što mu omogućuje da svira bolje i privuče nove korisnike, kao i da ih na kraju zadrži”, kaže ona.

Takvu strategiju u celini ne bi odbacio ni Stiv Džobs koji je uvek nastojao da pojednostavi i kontroliše iskustvo potrošača od A do Z, kako piše u njegovoj biografiji.

Ni Epl ni bilo koja druga kompanija nisu donele revoluciju u digitalnom svetu u zadnjih deset godina. Kult jabuke je doduše još uvek živ te i danas pritiska Tima Kuka.

Brojni analitičari smatraju da kolos iz Kalifornije i danas donosi izume.

“Oni su danas inovativni. To je zapisano u DNK te kompanije i mislim da bi Stiv Džobs bio ponosan”, smatra Dan Ives i za primer navodi razvoj čipa M11 koji zamenjuje procesore drugih kompanija u njihovim novijim uređajima.

“Ajfon će i dalje biti i srce i pluća rasta Epla tokom godina”, tvrdi Ives.

U svakom slučaju, metode Tim Kuka oduševljavaju Vol Strit: pre deset godina Epl je vredeo oko 350 milijardi dolara, a 1. oktobra vrednost je dostigla 2.358 milijardi.

“U roku od 6 do 9 meseci dosegnuće 3.000 milijardi”, tvrdi Dan Ives.

Čini se da nestašice mikročipova u svetu nisu preterano uticale na kapacitet kompanije da odgovori zahtevima tržišta. Eplova kompromisna politika prema privatnom životu u Kini ljudi jedino kritičare.

Grupa je do danas relativno pošteđena tužbi za monopol koje je podneo izdavač video igara Epic Games, nakon što je Epl uklonio njihovu igru sa svojih uređaja.

U tom području kao Tim Kuk sprovodi politiku minimalnih ustupaka, u stilu koji snažno odudara od Džobsa, poznatog po burnim reakcijama.

“U zadnjih 10 godina stil Stiv Džobsa, nije preživeo”, kaže Karolina Milanesi podseća na težak karakter pokojnog Džobsa.

“Mislim da je Tim Kuk bolji direktor kompanije za današnje društvo”, zaključuje ona.

Tags
Back to top button