Bošković: Ova je naša do sada najuspešnija poslovna godina – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Bošković: Ova je naša do sada najuspešnija poslovna godina

„Proteklih osam meseci u ovoj godini obeležila je velika posvećenost čitavog Sberbank tima želji da našim klijentima omogućimo još povoljnije i kvalitetnije usluge u svim segmentima saradnje. Upravo takav pristup je rezultirao značajnim povećanjem ukupnog kreditnog portfolija Banke, od čak 75 miliona evra, a što predstavlja povećanje od čak 10 odsto u odnosu na početak godine. Istovremeno, sa rastom kreditnog portfolija Sberbank je tokom prvih osam meseci zabeležila i snažno povećanje nivoa štednje, koja trenutno iznosi više od 1,32 milijarde evra i na najbolji način pokazuje da klijenti sa kojima sarađujemo veruju u stabilnost Banke i kvalitet poslovnog modela po kom već godinama radimo“, kaže u intervjuu za „Svet bankarstva i investicija“ Vladimir Bošković, predsednik Izvršnog odbora Sberbanka Srbija, koji je od početka avgusta na ovoj rukovodećoj funkciji u banci.

Razloga za zadovoljstvo ima, uprkos pandemiji, zahvaljujući odličnim isplatama u svim segmentima, unapređenju efikasnosti i značajnoj racionalizaciji poslovanja, Sberbanka je već zaključno sa julom ostvarila profitabilnost od čak 11,2 miliona evra, kaže Bošković i dodaje da će tekuća godina zasigurno biti dosad najuspešnija poslovna godina.

On ne očekuje da eventualno povećanje inflacije u kratkom vremenskom roku bitnije utiče na poslovni ambijent u Srbiji i ekonomska kretanja. Zbog toga je realno očekivati da srednjoročno dođe do korekcije stope inflacije, ali će ona i u tom slučaju ostati u planiranim granicama NBS, kaže Bošković.

On smatra da je domaći bankarski sektor izuzetno likvidan i sa visokim nivoom kapitalizacije, a da je najveći izazov za bankarsko tržište u ovoj godini situacija izazvana aktuelnom pandemijom, upravo zbog svoje nepredvidivosti.

Kada su podaci EU za jul u pitanju koji pokazuju snažan rast kredita banaka stanovništva od finansijske krize 2008. i opadanje kreditiranja kompanija, Bošković kaže da su u Sberbank Srbija trendovi kreditiranja privrede i kreditiranja stanovništva dosta uravnoteženi i stopa rasta koju imamo u ta dva segmenta je zaista ujednačena.

„Primera radi, naša banka je u segmentu saradnje sa MSP od početka godine do avgusta isplatila kredite i garancije u ukupnoj vrednosti od preko 260 miliona evra, što je za 35 odsto bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, u delu saradnje sa korporativnim klijentima isplatili smo 190 miliona evra kredita i garancija, dok je u delu saradnje sa stanovništvom tokom prvih osam meseci plasirano više od 192 miliona evra. Imajući ove podatke u vidu, slobodno možemo reći da je potražnja za kreditima u našoj banci, ali i Srbiji jednaka kako među građanima, tako i među domaćim preduzećima,“ rekao je Bošković za „Svet bankarstva i investicija“.

Bonitet.com

Tags
Back to top button