Nikola protiv Tesle: Odlaže se tužba od dve milijarde dolara; Dizajn ukraden Rimcu? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Nikola protiv Tesle: Odlaže se tužba od dve milijarde dolara; Dizajn ukraden Rimcu?

Sudija je odložio tužbu firme Nikola Motor Company protiv Tesle u iznosu od dve milijarde dolara.

Kompanija ima rok do 6. oktobra da promeni mišljenje sudije.

Naime, savezni sudija administrativno je zatvorio tužbu zbog kršenja patenata – krađu kamionskog dizajna – u iznosu od 2 milijarde dolara koju je pokrenula 2018. Nikola Motor Company, američka firma za razvoj električnih kamiona na vodonični pogon, prenosi portal 24sata.hr.

Naime, kompanija Tesla našla se na sudu zbog krađe intelektualnog vlasništva, a optužbu je podigao startap Nikola Motor Company.

Tužba se bavi spornim izgledom kamiona Tesla Semi, koji je Tesla, navodno, “posudila” od koncepta Nikola One.

Međutim, Teslini advokati saznali su kako Nikolin dizajn zapravo i nije originalno njihov, već uključuje koncept koji je nekoliko godina pre njih osmislio glavni dizajner „Rimac automobila“ Adriano Mudri.

Samom činjenicom da je na patentnoj prijavi naveden samo dizajner Stiv Džinis iz Nikole, a ne i originalni autor Adriano Mudri koji je značajno uticao na dizajn, njihova je patentna prijava nevažeća, naveli su u Tesli te istakli da su delovi Nikolinog “futurističkog” dizajna viđeni i ranije, na kamionima MAN-a i Navistara.

Osnivač Nikole Trevor Milton tvrdio je da je od Rimčevog dizajnera kupio autorska prava na njegovo idejno rešenje futurističkog kamiona. Dogodilo se to navodno 2015. godine kada je Milton bio u poseti Rimac automobilima.

„Kamion Nikola One dizajnirao je i patentirao Nikola. Uobičajeno je da se licencira dizajn treće strane tokom razvoja vozila. Premda je Nikola u ranom stadijumu procesa kupio licencu za dizajn Adriana Mudrog, on nije bio deo dizajnerskog tima i njegov se dizajn razlikuje od onog koji je osmislio Nikola za svoj kamion“, kazali su tada iz Nikole.

No, ovog leta i Nikola i Tesla prestali su da se pojavljuju na sudu pa je sudija odlučio da odloži slučaj.

Nikola ima rok do 6. oktobra da iznese razloge zašto bi slučaj trebalo nastaviti. U protivnom će biti odbačen.

Tags
Back to top button