Firmi koja je gradila i u Srbiji i Hrvatskoj izrečena najveća kazna u istoriji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Firmi koja je gradila i u Srbiji i Hrvatskoj izrečena najveća kazna u istoriji

Austrijska savezna kancelarija za zaštitu tržišne konkurencije (BWB) izrekla je najveću kaznu u istoriji tog tela.

Kažnjena je jedna od najvećih austrijskih građevinskih grupacija, Porr, koja zbog kartelskog ugovaranja cena mora da plati čak 62,35 miliona evra, prenosi hrvatski Tportal.

U kontekstu razgovora o nagodbi s agencijom za zaštitu tržišne konkurencije, uz uključivanje saveznog tužioca za kartele, Porr AG priznao je učestvovanje u kartelu pa se grupa obavezala da plati kaznu od 62,35 miliona evra zbog sporazuma u građevinskoj industriji, objavila su tela za zaštitu tržišne konkurencije, a prenosi agencija APA.

U proleće 2017, nakon detaljne istrage, inspektori BWB-a sproveli su pretres kuća u sklopu istraga o mogućim nezakonitim sporazumima o cenama u građevinskoj industriji, izveštava austrijska državna televizija. Prva obaveštenja o prigovorima firmama iz grupacije Porr poslate su u jesen 2019. godine.

“Istrage su u toku protiv brojnih drugih uključenih kompanija i očekuju se nove kazne”, kažu iz nadležnog tela.

Predsednik uprave Porra Karl-Hajnc Štraus potvrdio je još ranije da je istraga u toku i da grupacija sarađuje s istražnim telima. “Najoštrije osuđujem kartelske sporazume. Nikome od nas to ne treba. Kompanija je dobro pozicionirana i žao mi je što je došlo do ovoga”, rekao je Štraus za građevinski portal AGBau.

Grupacija Porr imala je u 2020. 5,2 milijarde evra prometa, a EBITDA je bila za 51 milion evra (gotovo sedam posto) manja nego godinu pre zbog pandemijskih ograničenja.

Hrvatski ogranak Porra radio je na izgradnji većine poslovnih nebodera, među kojima se ističe Zagrebtower.

U Srbiji je, između ostalog, Porr gradio most na Adi.

Tags
Back to top button