UBS: Banke pozivaju građane da se odreknu podnetih tužbenih zahteva – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

UBS: Banke pozivaju građane da se odreknu podnetih tužbenih zahteva

Udruženje banaka Srbije oglasilo se povodom različitih informacija u javnosti o postupanju banaka u primeni dopune pravnih stavova o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koje je donelo Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda, na svojoj sednici od 16. 9. 2021. godine.

“Udruženje banaka Srbije p.u. obaveštava javnost da banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17. 9.2021. godine, po osnovima na koje se odnose gore navedeni stavovi Vrhovnog kasacionog suda, da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31.12.2021. godine”, kaže se u saopštenju UBS-a.

Kako se dodaje, u tim slučajevima banka će se odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu, ili će se saglasiti sa već iznetim predlogom, da u pogledu troškova spora dosudi da svaka strana snosi svoje troškove.

Da podsetimo, Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je dozvoljena odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK.

Takođe se postavlja pitanje šta će biti sa 170.000 tužbi srpskih građana. Naime, u sudovima je trenutno oko 170.000 tužbi klijenata protiv banaka zbog naplate troškova kredita. Doneto je nekoliko hiljada konačnih presuda. Stav Kasacionog suda, koji se pojavio nedavno u javnosti, izazvao je nedoumice, pa i žučne reakcije.

Tags
Back to top button