Banke neće menjati limite na čekovima – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Banke neće menjati limite na čekovima

Punih 13 godina ovaj iznos se nije menjao, pa je jasno da banke i na taj način pokušavaju da favorizuju kartice.
Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima. I po svemu sudeći, neće ni biti u skorije vreme. Minimum za popunjavanje čeka je 200 dinara.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS), prosečan iznos realizovanih čekova koje na lični zahtev građana u Srbiji izdaje 16 banaka prošle godine je bio oko 4.700 dinara. U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da se broj korisnika čekova u proteklih šest godina u Srbiji smanjio se za petinu, ali i dalje ima mnogo građana koji koriste ovaj vid odloženog plaćanja, jer je najpovoljniji i bez kamate.

Poslovne banke, iako većina izdaje čekove, to maltene kriju od klijenata. Informacije o mogućnosti da dobijete čekove retko se mogu naći na sajtovima banaka, a ni službenici banke neće vam to pomenuti sve dok sami ne pitate. Kako za Alo! kaže direktor jedne od banaka, težnja je da klijenti što više koriste kartice.

“Stvar je jednostavna, mi nemamo skoro nikakvu zaradu od čekova. Mada, neke banke sada naplaćuju takozvanu ležarinu, odnosno mesečnu naknadu za svaki ček koji ste preuzeli, a niste realizovali. Ipak, od kamata na kartice imamo korist, od čekova baš i ne. U ponudi ih držimo samo zato što bi mnogi prešli u neku drugu banku kad bismo ih izbacili”, objašnjava naš sagovornik i ističe da se zbog svega ovoga i ne razmišlja o podizanju limita od 5.000 dinara po čeku.

Mnogi kad im zatreba keš, unovčavaju ček. Pojedine zalagaonice bave se time i to tako što im popunite ček na 5.000 dinara, a oni vam isplate 4.500. Ne popunjavate rok dospeća i puštaju ga posle 30 dana. Ukoliko želite to da prolongirate, možete im platiti još 500 dinara, a oni odlažu puštanje čeka za još mesec dana. I tako sve dok im plaćate 500 dinara mesečno.

Tags
Back to top button