Dramatično upozorenje dame koja vodi američke finansije: “18. oktobra verovatno ostajemo bez novca” – Bankrot na pomolu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Dramatično upozorenje dame koja vodi američke finansije: “18. oktobra verovatno ostajemo bez novca” – Bankrot na pomolu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je u Kongresu da će vlada 18. oktobra verovatno ostati bez novca za plaćanje prispelih obaveza, ako se ne podigne granica do koje može da se zadužuje.

Ako Kongres ne izglasa podizanje granice zaduživanja do određene sume ili datuma, zvaničnici sekretarijata očekuju da će zemlja na raspolaganju “imati veoma ogranične resurse, koji će biti brzo iscprljeni” nakon naredne tri sedmice, rekla je u utortak Jelen, a preneo Glas Amerike.

Američki Senat u ponedeljak nije usvojio zakonske predloge koji bi omogućili vladi da nastavi da se zadužuje i sprečili su delimično zatvaranje vladinih službi na početku ključne sedmice za zakonodavnu agendu administracije predsednika Džozefa Bajdena, a o kojoj se raspravlja u duboko podeljenom Kongresu.

Trenutni federalni dug je 28,4 hiljada milijardi dolara, a SAD su gotovo jedina zemlja u svetu koja je decenijama nametala granicu do koje vlada može da se zadužuje ili ju je povremeno ukidala do određenog datuma.

Kongres je uvek podizao granicu zaduživanja ili ju je ukidao na određeni period da bi osigurao da SAD mogu da isplate svoje dugove i time je sprečavao svetsku finansijsku krizu koju bi izazvala najveća ekonomija.

Prethodno je šefica američkog Treasury-a (pandan evropskim ministrima finansija) uputila vrlo dramatično pismo američkim kongresmenima.

Dženet Jelen tvrdila je pre dve nedelje kako je Treasury iscrpeo sve “vanredne mere” za finansiranje države, te bi od oktobra Sjedinjene Američke Države mogle biti u situaciji da više ne mogu da plaćaju obaveze. Tvrdi kako ne mogu da procene tačno vreme kad bi Amerika mogla da prestane da plaća obaveze, to jest da bankrotira, ali je utvrdila kako brzo ističe vreme u kom se može sprečiti ekonomska katastrofa.

Tags
Back to top button