Nova ekonomija: U Srbiji prosečna subvencija po radniku prošle godine dostigla 36.500 evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nova ekonomija: U Srbiji prosečna subvencija po radniku prošle godine dostigla 36.500 evra

U Srbiji je u 2020. godini potpisano 22 ugovora o dodeli sredstava podsticaja ukupne vrednosti 215,7 miliona evra, piše u Predlogu zakona o završnom računu republičkog budžeta, objavila je Nova ekonomija.

Ukupna vrednost planiranih višegodišnjih investicija za koje je dodeljena državna pomoć je blizu 1,7 milijardi evra.

Realizacijom ovih projekata trebalo bi da se otvori 5.906 novih radnih mesta. To bi značilo da je Ministarstvo privrede u proseku svako novo radno mesto subvencionisalo sa oko 36.500 evra.

Savet za ekonomski razvoj je u 2020. godini doneo odluku o dodeli sredstava podsticaja za još 10 privrednih društava, ali do kraja godine nije u potpunosti okončana procedura.

Jedna od najvećih državnih pomoći u 2020. godini dodeljena je švajcarskoj kompaniji Beri Kalbo (Barry Callebaut) u iznosu od 12 miliona evra za 100 novih radnih mesta. To znači da je dodeljeno 120.000 po radnom mestu.

U periodu od januara do septembra 2021. godine zaključena su 33 ugovora o dodeli podsticaja, piše u zvaničnim podacima Ministarstva privrede.

Ukupna vrednost planiranih investicija po ovim ugovorima je 62,4 miliona evra, a odobrene su subvencije u iznosu od 57,4 miliona evra. Realizacijom ovih projekata trebalo bi da se zaposli 5.408 novih radnika. To znači da je država ove godine davala prosečno 10.600 evra po jednom radnom mestu što je tri puta manje nego lani.

Iako je Srbiji politika dodele državne pomoći i dalje primarni način za privlačenje investitora stručnjaci skreću pažnju da su subvencije samo jedna od stavki koje investitori razmatraju prilikom odlučivanja o otvaranju novih pogona.

Ne postoje nikakvi ni naučni dokazi niti opravdanje da bilo koja zemlja subvencijama privlači strane direktne investicije, a njihov uticaj na smanjenje nezaposlenosti je zanemarljiv, rekao je Uroš Delević, profesor na londonskom Univerzitetu Grinič govoreći na konferenciji „OKO za Državnu Pomoć“(Odgovorno, Korisno, Otvoreno), navela je Nova ekonomija.

„Povećanje pojedinačne subvencije za deset odsto dovelo je do povećanja zaposlenosti na nivou preduzeća od 0,2 odsto, dakle ne čak ni na nivou Srbije… Davanje subvencija za nekvalitetne investicije je trka do dna, jer će kompanije sa nekvalifikovanom radnom snagom svakako izmestititi svoju proizvodnju kad troškovi porastu, kao što je bio u slučaju Leonija“, rekao je Delević.

Tags
Back to top button