Svetska banka: Delta soj usporava privredni oporavak – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Svetska banka: Delta soj usporava privredni oporavak

Oporavak istočnoazijskog i pacifičkog regiona usporen je širenjem delta varijante virusa korona, što verovatno usporava ekonomski rast i povećava nejednakost u regionu, saopštila je Svetska banka.

Ekonomske aktivnosti počele su da se usporavaju u drugom kvartalu 2021. godine, a prognoze rasta su ublažene za većinu zemalja ovog regiona, navodi se u jesenjem izveštaju ove institucije za Istočnu Aziju i Pacifik.

Projektovani ekonomski rast Kine je 8,5 odsto, a ostatka regiona 2,5 odsto, što je za skoro dva procenta manje od prognoze u aprilu 2021. godine, navodi Svetska banka.

“U 2020. godini ovaj region je obuzdao kovid 19 dok su drugi regioni sveta posustajali, a širenje kovida 19 u 2021. godini umanjuje šanse za rast u 2021”, izjavila je potpredsednik Svetske banke za Istočnu Aziju i Pacifik Manuela Fero.

Ekonomije nekoliko pacifičkih ostrvskih zemalja i Mjanmara najteže su pogođene. Očekuje se da će Mjanmar zabeležiti privredni pad za 18 odsto, a pacifičke ostrvske zemlje za 2,9 odsto, navodi se u prognozi Svetske banke.

Tags
Back to top button