Mali: Danas smo stavili tačku na dug iz 2011. godine, uplatili smo i poslednju ratu od 725 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Danas smo stavili tačku na dug iz 2011. godine, uplatili smo i poslednju ratu od 725 miliona dolara

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Republika Srbija danas vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara, što je, kako se navodi u saopštenju ministarstva „primer lošeg zaduživanja zbog ekstremno visoke kamate od 7,25 procenata“.

„Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena po visokoj kamati od čak 7,25 procenata na deset godina. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije“, naveo je Mali u pisanom saopštenju ministarstva.

Kako ističe, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, četiri godine ostvaren je suficit u budžetu i stvorene zalihe značajne za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

Mali podseća da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto.

„Naš“ i „njihov“ dug

„Dobili smo novac pod istorijski dobrim uslovima, što naša zemlja ne pamti. Velika je razlika između naših 2,05 odsto i njihovih 7,25 odsto, to je svakom građaninu dobro jasno. Svih ovih godina, osim što se Srbija bori za ekonomski povratak u život, prinuđena je da plaća skupe stare dugove nastale do 2012. godine. Više nijedna Vlada neće morati da vraća te dugove i drago mi je što smo današnjom otplatom stavili tačku na to“, naveo je Mali.

Još se, prema navodima ministra finansija, otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina po vrlo visokim kamatnim stopama i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak godina.

Tags
Back to top button