Slovenija će biti prva država na svijetu koja izdaje NFT tokene – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJESVE VESTI

Slovenija će biti prva država na svijetu koja izdaje NFT tokene

Tehnološki park Ljubljana, Ministarstvo ekonomskog razvoja i tehnologije i Javna agencija SPIRIT Slovenija jačaju svoju ulogu u predstavljanju Slovenije na EXPO DUBAI 2020 uvođenjem nezamenljivih tokena (NFT).

Slovenija se tako stavlja na kartu najnaprednijih digitalnih zemalja s razumevanjem razvoja blockchain tehnologije, koja je jedna od tehnologija budućnosti. Prva zbirka nezamenjivih žetona stvorena je za promovisanje slovenačkih rešenja u ekonomskom području.

NFT će predstaviti kolekciju jedinstvenih digitalnih 3D eksponata i ekskluzivne panoramske fotografije, odnosno fotografije visoke rezolucije od 360 stepeni. NFT u obliku dara ili digitalnog suvenira posetioci će besplatno dobiti prilikom poseta slovenačkom paviljonu EXPO DUBAI 2020, izveštavaju Računalniške novice.

Juče je na Evropskoj nedelji blockchaina državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije Simon Zajc ponosno najavio da će Slovenija biti prva država u svetu koja će izdati svoj NFT za promovisanje postignuća ekonomije i turističkih destinacija.

Zajc je dodao kako se na ovaj način Slovenija na EXPO DUBAJ 2020 predstavlja kao inovativno, digitalno i pametno odredište, čiji se paviljon svakako isplati posetiti zbog jedinstvene zelene fasade, zanimljivog sadržaja, novih poslovnih mogućnosti, a posebno zbog NFT -a, prenosi Indikator.ba.

NFT (token koji se ne može zameniti) je jedinica podataka sačuvana u digitalnoj knjizi nazvanoj blockchain koja potvrđuje da je digitalna imovina jedinstvena i da se stoga ne može zameniti.

NFT-ovi se mogu koristiti za predstavljanje elemenata poput fotografija, video zapisa, zvuka i drugih vrsta digitalnih datoteka.

Tržište NFT-a strahovito raste, a njegov razvoj izvrsna je prilika za predstavljanje digitalnih umetničkih proizvoda i usluga u području ekonomije.

Tags
Back to top button