Borba protiv sive ekonomije, inspektori na “tajnom zadatku” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Borba protiv sive ekonomije, inspektori na “tajnom zadatku”

U 2019. godini inspektorima će biti na raspolaganju još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije – prikrivena kupovina. Ona će im omogućiti da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije.

Omogućavanje prikrivene kupovine je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje su usvojene u decembru 2018. godine i počele su da se primenjuju, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Prikrivenu kupovinu koristiće inspektori kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun, i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je otežano pribavljanje dokaza o tome da li je, na primer, privrednik registrovan i da li izdaje fiskalni račun.

Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga pokazuje službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor, dodaje se u saopštenju.

Ovaj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je važno napraviti jasnu razliku između onih koji posluju u skladu sa zakonom u odnosu na one koji svesno, s predumišljajem krše zakon s namerom da prevare državu, građane ili radnike.

“To je i suština cele reforme inspekcijskih službi, da razdvojimo žito od kukolja”, rekao je Ružić.

Cilj je da ova mera, kako je objasnio, doprinese ukupnom povećanju efektivnosti inspekcijskog nadzora, posebno u onim slučajevima koji se okončavaju u sudskim postupcima.

“Ova vrsta dokazivanja učiniće postupke znatno kraćima i lakše objektivno dokazivima. S druge strane, šalje se jasna poruka da će onaj deo privrede koji je svesno u sivoj zoni biti efikasno procesuiran, odnosno da se protivzakonito poslovanje ne isplati i da se više ne može računati na to da postupci zastare”, rekao je Ružić.

Ovu mogućnost za sada su počeli da primenjuju inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban.

(RTS)

Tags
Back to top button